Na Diamond League norský atlet Karsten Warholm vytvořil nový světový rekord

Karsten Warholm překonal před domácím publikem v Oslu jeden z nejstarších světových rekordů v atletice poté, co ve čtvrtek předstihl o  0,08 s  29letého překážkáře Kevina Younga v běhu na 400 m překážek.

  • Američan Young předtím  vytvořil světový rekord 46,78 s, když ve finále Olympijských her v Barceloně v roce 1992 překonal Jamajského závodníka Winthropa Grahama a Brita Krissa Akabusiho ve finále běhu na 400 m překážek.
  • Norský atlet Warholm na trati překonal rekord po seniorské kariéře, kdy, že vyhrál dvě zlaté medaile Mistrovství světa na dráze a dvě zlaté na halovém Mistrovství Evropy i na Mistrovství Evropy na dráze.
  • Než přešel k překážkám, získal zlato na Mistrovství světa mládeže 2013 v Octatlonu a je rovněž držitelem norského rekordu běhu na 400 m s  časem 44,87 sekundy.
  • Poté, co se Warholm v roce 2019 stal celkovým vítězem Diamantové ligy, nastoupil do závodu Diamantové ligy v Oslu s cílem potěšit své domácí fanoušky před Tokiem.
  • Ve svém prvním závodě venkovní sezóny si 25letý závodník udržel klidný a vyrovnaný rytmus a poté na domácí rovince dosáhl rekordních 46,70 s před brazilským závodníkem Alisonem dos Santos a tureckým závodníkem Yasmanimem Copellem.
  • „Věděl jsem, že mám v těle dost síly na rychlé časy už dlouhou dobu, ale jedna věc je vědět, že jsi v dobré kondici, a druhá věc je mít možnost jít na dráhu a dokázat to. Byl to úžasný okamžik. Všichni mluví o tomto světovém rekordu. Je starší než já sám. Je velmi zvláštní že k tomu došlo právě zde na Bislett Games před velkým publikem, včetně mých přátel a rodiny. Opravdu si myslím, že je toho v zásobě víc. Vyhrát olympiádu může přinést další světový rekord. “
  • Je to povzbudivý krok v jeho snaze získat první olympijské zlato na nadcházejících Tokijských letních hrách, kde bude muset jít do toho, aby překonal svého slavného amerického rivala Rai Benjamina.