Martina Sáblíková vybojovala stříbrnou medaili

Martina Sáblíková vybojovala stříbrnou medaili na své nejoblíbenější trati 5 000 metrů na olympijských hrách 2018

1 Esmee VISSER
NED 6:50.23 +0.00
2 Martina SABLIKOVA
CZE 6:51.85 +1.62
3 Natalia VORONINA  

OAR 6:53.98 +3.75

Martina Sáblíková

Oficiální stránky Martiny Sáblíkové

Martina Sáblíková (* 27. května 1987 Nové Město na Moravě) je česká rychlobruslařka specializující se na dlouhé tratě, trojnásobná olympijská vítězka a několikanásobná mistryně České republiky, Evropy i světa, držitelka několika juniorských i seniorských světových rekordů.

Úspěchů také dosáhla v silniční cyklistice. Má více jak 15 medailí z mistrovství České republiky, v roce 2007 získala bronzovou medaili v časovce na mistrovství Evropy do 23 let.

V dětství hrávala basketbal, k rychlobruslení ji v 11 letech přivedl trenér Petr Novák, jehož svěřenkyní je doposud. Na mezinárodní scéně působí od jara 2002, kdy se poprvé zúčastnila mistrovství světa juniorů, v němž skončila na 36. místě. Na podzim téhož roku zajela první závody Světového poháru; do elitní divize poháru se začala prosazovat v roce 2004. Přelomem v její kariéře se stala sezóna 2005/2006, kdy se zúčastnila Zimních olympijských her v Turíně (zde na trati 5000 m skončila čtvrtá) a na mistrovství světa juniorů získala stříbrnou medaili. Od roku 2007 její sbírka medailí výrazně narostla – z mistrovství Evropy si postupně přivezla pět zlatých, dvě stříbrné a tři bronzové, na mistrovstvích světa na jednotlivých tratích vybojovala třináct zlatých a čtyři stříbrné, na mistrovstvích světa ve víceboji tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou. Na Zimních olympijských hrách ve Vancouveru zvítězila na tratích 3 a 5 km, v závodě na 1500 m byla třetí. Pro další olympijskou medaili, stříbrnou, si dobruslila na distanci 3000 m na Zimních hrách v Soči, o několik dní později obhájila olympijské zlato v nejdelším, pětikilometrovém závodě. Od sezóny 2006/2007 rovněž vládne Světovému poháru v rychlobruslení na dlouhých tratích, jehož celkové pořadí již jedenáctkrát vyhrála.

zdroj informací : wikipedia.org

 



 

Rychlobruslení

Rychlobruslení je zimní individuální sport, ve kterém se závodí v bruslení na čas. Tato forma rychlobruslení se uskutečňuje v uzavřených halách na oválných ledových drahách. Závodí se v různých disciplínách, sprintech, ale i ve vytrvalosti podobně jako v atletice. Takže i rozmanitost bruslařů je velká, podle disciplíny které se věnují.
Zátěž je kontinuálního charakteru. Tato sportovní disciplína je značně ovlivněna bruslařskou technikou, ale především moderními technologiemi, a proto jsou v tomto sportu často překonávány světové rekordy. Rychlobruslaři dosahují ve sprinterských disciplínách rychlosti okol 45 km/hod.

Olympijský sport: od roku 1924 (ženy 1960)
První MS: 1889

Soutěžní disciplíny :  500 m, 1000 m, 1 500 m,  3 km, 5 km, 10 km (pouze muži),  Víceboje

Základní pravidla

Okruh má 400 m s poloměrem zatáček 25m.Závodí se ve dvojicích, ale rozhodující je dosažený čas. Dráhy pro jednotlivé závodníky jsou široké 4 metry a po každém kole si rychlobruslaři dráhy vymění. Nože na bruslích jsou v této disciplíně upevněny pouze pod špičkou, patu mají volnou.

ZDROJ: https://is.muni.cz/



Booking.com