Kdo bude novým šéftrenérem Českého atletického svazu?

Jak všichni víme, k 15. září 2019 ukončí Tomáš Dvořák svou desetiletou práci na pozici šéftrenéra u ČAS. Kdo bude jeho následníkem?

V současné době nejen česká atletika, ale i evropská a světová prochází určitou krizí a hledá nové cesty, jak se více přiblížit divákům. To můžeme vidět jak na světovém setkání štafet v japonské Jokohamě, tak nyní na evropských hrách v Minsku. Přicházejí nové disciplíny, kombinované štafety a další a další novinky.

Atletika je na přelomovém období

Je tedy třeba i u české atletiky se pustit jinou cestou a začít znovu budovat naši v současné době nedobrou pozici, což dokresluje výsledky halového mistrovství Evropy v Glasgow a také že dříve nevídaná situace na Diamantové lize, kde se na posledním závodě nezúčastnil jediný český atlet. Samozřejmě vidíme, že roste nová generace, a to můžeme v současné době sledovat na MČR v Olomouci v mládežnických kategoriích.

A nyní tedy jaké se nabízí řešení?

Jedna z nejlepších atletek poslední doby olympijská vítězka a Mistryně světa Barbora Špotáková pomalu ale jistě se blíží ke konci své aktivní závodnické kariéry. Její jméno a osobnost a velké zkušenosti z mezinárodní atletiky by jistě přinesly na pozici šéftrenéra mnoho pozitiv. Ano, známe její cíle, a to je účast na olympiádě 2020 v Tokiu.

A tak by se mohla využít novinka a do doby ukončení její sportovní kariéry by fungovala, podobně jako dříve v hokeji, dvojice šéftrenérů. A jaké jméno by se objevilo na druhé pozici? Kdo je uznávaný Mezinárodní atletickou federací, kdo léta pořádal jeden z nejvýznamnějších vícebojařských mítinků na světě? Ano, jedná se o Zdeňka Lubenského. I toto jméno zaručuje v mezinárodním měřítku respekt, pohyboval se ve vrcholových pozicích světové atletiky, má letité trenérské zkušenosti, a tak by byly dvojice Barbora Špotáková a Zdeněk Lubenský zárukou kvalitního výběru reprezentačních týmů a současně budování pozice na mezinárodní úrovni. V případě, že se tato varianta osvědčí, mohla by pracovat dvojice šéftrenérů po celou dobu jejich funkčního období.

To celé by jistě podpořil současný předseda Českého atletického svazu a člen evropské vrcholové atletiky Libor Varhaník.

Jedná se samozřejmě jen o úvahu, která se snaží trochu z pozice novináře najít řešení pro návrat české atletiky na výsluní a výše jmenované osobnosti budou mít jistě důvěru u mladých atletů a každé jejich rozhodnutí budou vnímat jako nejlepší. Samozřejmě nevíme, zda tyto dvě osobnosti české osobnosti mají o tuto pozici zájem a zda by chtěly tímto způsobem pomoci rozvoji královny sportu na území České republiky.