Kam kráčí atletika?

Usain Bolt je největší hvězdou atletického sportu byt jeho světové rekordy jsou již pár let staré, Berlín 2009, a mnoho atletů od té doby překonalo rekordy. Jeho starty jsou posledních letech méně časté, a přesto je největší hvězdou posledních let atletického světa.

Odpověď proč tomu tak je jednoduchá a prostá – 100 metrů je přehledná a jasně čitelná disciplína, které diváka přitáhne do sedadel stadionu a k obrazovkám televizí, monitorů a mobilů. Těch deset sekund času je atraktivních a zajímavých. každý vidí kdo vyhrál a souboj muže proti muži vždy lákal svou krásou soupeřících atletických těl.



Booking.com


Atletika se nalézá nyní na rozcestí, jak přilákat diváky na ostatní závody a jak zvýšit atraktivity závodů. Je totiž velký problém jak samotných závodů na stadionu, tak přenosů v televizi či na internetu v jejich přehlednosti. Pokud sledujete dění na stadionu a chcete vědět pořadí skokanů v dálce nebo v jiné technické disciplíně, je to velký problém. Žádná informační tabule o pořadí nad disciplínou není a občasné probliknutí pořadí na hlavní tabuli stadionu nic neřeší. A tak i atletický divák se ztrácí ve výsledcích a jen sleduje jednotlivé skoky bez vtažení do souboje o místa na stupních vítězů.

Podobný problém vzniká při velkých soutěžích tipu OH či ME, MS . Zde je velké množství kvalifikací a rozběhů a jejich postupový klíč je někdy tak složitý, že to opět otravuje diváka a on neví, zda ten kdo doběhl na pátém místě postupuje nebo vypadl. Je třeba se podívat na atletiku očima diváka, který sleduje jiné sporty a uvažovat o dvou cestách změny atletiky.

  • První možnou změnou  ta je již dlouho v hlavách činovníků světové atletiky a tou je změna pravidel jednotlivých disciplín. Méně pokusů v technických disciplínách, méně rozběhů, a tudíž vyšší kvalita atletů na vrcholných závodech a další změny.
  • Druhou možnou změnou je zvýšit informovanost o jednotlivých disciplínách přímo na stadionech zjednodušit postupové klíče, byť na úkor objektivnosti. Prostě první tři z rozběhů bez dalších s časem.

Zásadním je jednoduchost a přehlednost a tam se musí atletika dostat.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *