Formule E. Představení týmů: Envision Racing

Envision Racing soutěží v mistrovství světa ABB FIA Formule E od úvodní sezóny 2014/15 a je jedním ze dvou britských týmů – vedle Jaguar TCS Racing – v seriálu. Tým se více než jednou přiblížil k zisku titulu, ale stále se ještě nedostal na první místo.

Envision Racing

Foto: Cysnews

 

Foto: Cysnews

Svou první sezónu skončil celkově pátý v pořadí, v sezóně 2015/16 skončil na třetím místě a v sezóně 2016/17 se propracoval na čtvrté místo. Následovala další dvě třetí místa v kampaních 2017/18 a 2018/19 a v sezóně 2019/20 byl tým znovu tam nebo tam s dalším čtvrtým místem v pořadí týmů.

Po tři sezóny tým používal pohonnou jednotku dodanou francouzskou automobilkou DS Automobiles, se kterou se ve čtvrté sezóně ucházel o tituly týmů a v případě Sama Birda o titul mistra jezdců. Po ukončení partnerství mezi výrobcem a Virgin přešel tým na pohonné ústrojí dodávané bývalými mistry Audi Sport v podobě jeho Gen2 Audi e-tron FE05. Pro svou nejnovější kampaň si tým Envision ponechává své základy pro Audi, když se znovu postaví proti síle výrobců a bude bojovat o titul.

Sam Bird, stálice týmu od 1. sezóny, přechází pro 7. sezónu, protože závodil v každém jednotlivém závodě Formule E s britským outfitem. Tým se rychle rozhodl přiřadit Nicka Cassidyho jako jeho náhradu, přičemž 25letý pilot vstoupil do boje o získání japonské „trojité koruny“ titulů Super GT, Formule 3 a Super Formula.

Společnost Envision Virgin Racing využila zcela novou pohonnou jednotku Audi, navrženou a vyrobenou pro svou poslední kampaň ve Formuli E.. Robin Frijns po pódiích v Diriyah a Monaku udával po celou sezónu tempo, ale nizozemský pilot nakonec v průběžném pořadí jezdců sklouzl na čtvrté místo. Nováček Nick Cassidy důsledně zapůsobil a bouřlivá druhá polovina jeho sezóny mu přinesla dvé pódiová umístění v Pueble a a New Yorku.

Tým završil éru Gen2 na stejném místě jako před sezonou, pátý v tabulce, ale větší podíl bodů – se 194 na kontě, o čtyři lepší než předchozí maximum ve 3. sezóně. Frijnsovi se nepodařilo tentokrát zvítězit a po čtyřletém působení v týmu odchází , ale Nick Cassidy – působivý ve své debutové sezoně – se v New Yorku poprvé postavil na nejvyšší stupínek a poté se umístil na stupních vítězů v Londýně. Čtyři Frijnsova umístění na stupních vítězů se ukázala jako silná a tým se bude snažit tuto mezeru zaplnit podpisem se šampionem Formule E Sebastienem Buemim do svých řad pro 9. sezónu.

Zdroj: FIA Formula E

Foto: Cysnews

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023