Finalistka grandslamu zní divně, je to skvělý úspěch, přiznala devatenáctiletá tenistka na tiskové konferenci

Markéta Vondroušova po sobotním finále French Open, v němž podlehla Ashleig Bartyové 1:6 a 3:6, dorazila do Prahy. V neděli odpoledne již odpovídala českým novinářům na tiskovce:

Jaké máte po finále Roland Garros cíle?

Cílem pořád zůstává, abych sezonu dohrála zdravá, protože to se mi ještě nepovedlo. Ale teď to vypadá docela nadějně. A výsledkově nevím. Všichni budou očekávat, že teď budu všechno vyhrávat, tlak bude veliký. Musím se s tím nějak vyrovnat a hrát svůj tenis.

Zdraví je tedy pro vás klíčové?

Ano, minulý rok jsem byla hodně zraněná a zápasy jsem hrála přes bolest, což není dobrý, protože se pak nemůžu soustředit jen na hraní. Bylo to opravdu náročné. Ale teď když hraju bez bolesti, je to super.
Vondroušovou čeká nová výsada. Bude to zvláštní, tvrdí

Posunete se na šestnácté místo žebříčku, elitní desítka je blízko.
Ale bodový rozdíl tam je pořád velký, desítka je pořád dost daleko. Ale určitě bych byla ráda, kdybych se tam dostala. A kdyby ne, tak se nezhroutím.

Kvůli postupu do finále Roland Garros jste se musela odhlásit z Nottinghamu a Birminghamu.
Asi nikdo nečekal, že by se to v Paříži až takhle protáhlo. Ty turnaje jsem musela zrušit, protože by bylo strašně málo času na přípravu a přesun. Ale tohle jsou určitě příjemné starosti.

Před Wimbledonem tedy absolvujete jen turnaj v Eastbourne, těšíte se na nový povrch?

Na trávě jsem v životě hrála zatím párkrát. Ve Wimbledonu jsem před pěti lety byla v semifinále juniorek, v ženách jsem pak dvakrát prohrála v prvním kole. Ale minulý rok jsem neměla úplně dobrou formu, takže uvidíme co letos. Herňa hrál na trávě dobře, tak mě určitě dobře připraví.

 




Bude náročné přeorientovat se?

Je potřeba na novém povrchu potrénovat, zvyknout si na něj a připravit se, že to je zase jiný tenis, kde se hraje na pár úderů, nebudou dlouhé výměny a záleží také na psychice. Myslím si, že když se mi povede pár zápasů, tak si na to zvyknu a bude to v pohodě.

Už máte v kalendáři Turnaj mistryň?

Je teprve půlka sezony, takže mluvit o tom je brzo, může se toho hodně změnit. Samozřejmě by bylo super, kdyby to vyšlo, ale ještě je před námi strašně moc turnajů. Ale když vydržím hrát takhle, tak se mi to může povést.

foto a text : Iva Roháčková , ASC DUkla