Eva Samková si pro korunku královny přijela na bílém koni 

Eva Samková se po pěti letech vrátila na trůn pro Královnu bílé stopy. Snowboardcrossařka Dukly Liberec s převahou ovládla tradiční anketu Svazu lyžařů ČR o nejlepšího závodníka uplynulé zimní sezony podruhé v kariéře. Sesadila tak Ester Ledeckou, která vyhrála tři předchozí ročníky.

„Je to pochopitelně nádherný. Aby se člověk mohl stát českým králem, musí vyhrát v sezoně úplně všechno. Moc mě cena těší,“ říkala dvojnásobná vítězka ankety Samková po pátečním slavnostním vyhlášení.

„A jestli jsem to čekala? Všichni mi naznačovali, že kdybych to nečekala, byla bych blbá. Ale vždycky se může stát cokoli,“ dodala.

Titul mistryně světa korunoval Evu Samkovou Královnou bílé stopy 

Samková dosáhla v uplynulé sezoně všeho, co si před ní předsevzala. Hlavním cílem šestadvacetileté závodnice bylo mistrovství světa v americkém Solitude. V její bohaté sbírce, která pojímá zlatou a bronzovou medaili ze zimních olympijských her, tituly z juniorských šampionátů, stříbro z X-Games nebo křišťálové glóby, stále chyběl cenný kov z mistrovství světa. A rovnou ten nejcennější dokázala Samková doplnit, když v únoru na šampionátu vybojovala zlato. K tomu ještě v dramatickém závěru sezony přidala další křišťálový glóbus za celkové vítězství v seriálu Světového poháru.

Korunku pro Královnu bílé stopy nasadila Samková na hlavu podruhé v kariéře. Pro tu premiérovou si došla v roce 2014, když předtím senzačně vyhrála zlatou medaili na zimních olympijských hrách v Soči. Poté jí na trůnu nahradila slalomářka Šárka Strachová a od roku 2016 přišlo období Ester Ledecké, která prestižní anketu ovládla třikrát v řadě, v letošním ročníku skončila druhá. Za suverénní Samkovou, která získala 42 hlasů odborné poroty, zaostala výrazně se čtyřmi hlasy. Třetí místo v hlavní kategorii obsadila alpská lyžařka Gabriela Capová s jedním hlasem.

Lyžaři, snowboardisti i trenér Dukly Liberec ovládli anketu

Samková kromě vítězství v hlavní kategorii ovládla také snowboarding, Ledecká zvítězila mezi alpskými lyžaři, nejlepší akrobatickou lyžařkou se stala sedmá žena z mistrovství světa skikrosařek Nikol Kučerová, kategorii běžců na lyžích ovládl stříbrný závodník z mistrovství světa do 23 let Michal Novák, návrat mezi světovou elitu katapultoval do role skokana roku Romana Koudelku, pro další triumf mezi sdruženáři si došel Tomáš Portyk a nejlepším travním lyžařem byl Martin Barták.

Svou svěřenkyni na podiu vystřídal Marek Jelínek, jenž byl vyhlášen trenérem roku. A protože je bývalý gymnasta a kaskadér, zasoutěžil si ve výdrži ve stojce. Velmi vyrovnané bylo hlasování v kategorii junior roku, kterou nakonec vyhrál alpský lyžař Jan Zabystřan, který na podium přijel na jednokolce, těsně před travním lyžařem Martinem Bartákem, na třetí pozici se se shodným počtem hlasů umístily běžkyně na lyžích Barbora Havlíčková a skikrosařka Klára Kašparová.

Také letos se Síň slávy rozrostla o další výraznou osobnost z historie českého lyžování. In memoriam byl do ní uveden Václav Vrbata, jenž v roce 1913 na Zlatém návrší v Krkonoších položil život při snaze zachránit svého přítele Bohumila Hanče, který během závodu na 50 kilometrů zůstal uprostřed vichřice na trati sám. Hanč i Vrbata se tak alespoň symbolicky znovu setkají v Síni slávy českého lyžování.

S kariérou vrcholových sportovců se rozloučili sdruženář Miroslav Dvořák, skokan na lyžích Lukáš Hlava  a snowboardista Michal Mikyska.

 

Výsledky ankety Král bílé stopy 2019

Celkové pořadí:
1. Eva Samková                     42
2. Ester Ledecká         4
3. Gabriela Capová     1

Trenér roku: Marek Jelínek (Dukla )
Junior roku:  Jan Zabystřan (Dukla )
Síň slávy:       Václav Vrbata – in memoriam

Jednotlivé disciplíny:
Akrobatické lyžování – Nikol Kučerová (Dukla )
Alpské disciplíny – Ester Ledecká (Dukla )
Běh na lyžích – Michal Novák (Dukla )
Severská kombinace – Tomáš Portyk (Dukla )
Skok na lyžích – Roman Koudelka (Dukla)
Snowboarding – Eva Samková (Dukla )
Travní lyžování – Martin Barták      

Text a foto: Ivana Roháčková, ASC DUKLA