Granty z Fondu sociálního zabezpečení atletů nabídlo 193 atletům finanční podporu

Světová atletika a Mezinárodní atletická nadace (IAF) dnes oznámily, že 193 sportovcům z 58 členských federací budou nabídnuty jednorázové granty ve výši 3 000 USD prostřednictvím Fondu sociálního zabezpečení atletů, který vznikl v dubnu na pomoc profesionálním atletům, kteří čelí finanční obtížím kvůli pandemii coronaviru .

Z počáteční částky v celkové výši 500 000 USD zveřejněné 28. dubna se díky velkorysým příspěvkům  nakonec podařilo pro atlety v nouzi získat 600 000 USD.

Do termínu uzávěrky 31. května IAF obdržel 261 způsobilých žádostí.. Tyto žádosti posoudil, zda  splňují kritéria způsobilosti, pod dohledem odborné pracovní skupiny, jíž předsedá prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Pro uznání způsobilosti museli  být kvalifikováni pro výběr na olympijské hry v Tokiu 2020 (podle vstupních limitů), museli být schopni prokázat oprávněnou potřebu příspěvku díky významné ztrátě příjmů v roce 2020 ve srovnání s rokem 2019 a nikdy nesměli porušit anti -dopingová pravidla.

Atleti, kteří se umístili v první šestce světových žebříčků, ti, kteří v roce 2019 skončili v první šestce na jakémkoli závodě Gold Label Road, a ti, kteří V Diamantové lize získali v roce 2019  více než 6000 USD, se nemohli přihlásit, aby se pomoc dostala k těm, kteří ji potřebovali nejvíce..

Nadace předpkládá, že začne vyplácet atletům již na konci tohoto týdne.

Mezi členy pracovní skupiny je olympijský vítěz a držitel světového rekordu 1500 m Hicham El Guerrouj, olympijský vítězk a ve skoku o tyči Katerina Stefanidi (zastupující Komisi atletů WA), členové výkonné rady WA Sunil Sabharwal (výbor pro audit, rizika a finance) a Abby Hoffman , Členové Rady WA Adille Sumariwalla, Beatrice Ayikoru a Willie Banks, člen výkonného výboru IAF a bývalý pokladník WA Jose Maria Odriozola a prezident Team Athletics St Vincent a Grenadines Keith Joseph.

Prezident Světové atleticky Sebastian Coe řekl: „Děkuji všem členům pracovní skupiny za jejich práci v tomto procesu během posledních dvou měsíců, a že všichni přijali účast v této pracovní skupině na konci dubna, kdy fond vznikl Jejich příspění  zejména na začátku pro stanovení kritérií a zaměření fondu, znamenaly, že budeme schopni rychle získat peníze pro ty atlety, kteří to nejvíce potřebují, prostřednictvím robustního, ale jednoduchého procesu, v což jsme Hicham El Guerrouj a já doufali poprvé jsme o této myšlence diskutovali na konci dubna. Konečné poděkování Hichamovi za počáteční koncept a jeho osobní štědrý přínos.