16. HALOVÉ MISTROVSTVÍ SVĚTA PORTLAND 2016 – LIMITY A NOMINACE

Nominační kritéria:

ČAS schvaluje výkonnostní limity a nominační kritéria ČAS, jejichž splnění zaručuje účast na HMS 2016.






 

Nominační kritéria:

ČAS schvaluje výkonnostní limity a nominační kritéria ČAS, jejichž splnění zaručuje účast na HMS 2016.
Podle regulí IAAF pro HMS mohou startovat až dva (2) závodníci v každé individuální disciplíně a každá jedna štafeta, reprezentující členskou federaci IAAF.
ČAS nominuje závodníky pro start na HMS 2016 v individuálních disciplínách při dosažení limitu ČAS v nominačním období ČAS, při současném splnění podmínek IAAF, kdy je start na HMS 2016 možný primárně se splněným entry standardem IAAF, dosaženým v kvalifikačním období IAAF.

Dále ČAS nominuje závodníky pozvané ze strany IAAF pro start v technických disciplínách a vícebojích bez splněného entry standardu IAAF, kteří v kvalifikačním období ČAS dosáhnou limitu ČAS.

Specifická úprava počtů pro jednotlivé technické disciplíny a víceboje je následující:

závody ve skoku vysokém a skoku o tyči budou vedeny jako přímé finále s dvanácti (12) soutěžícími v každé disciplíně, kdy bude startovní listina stanovena na základě dosažených entry standardů IAAF a pozvánky z IAAF, dle tabulkového postavení výkonu závodníka dosaženého v kvalifikačním období IAAF;
závody ve skoku dalekém, v trojskoku a ve vrhu koulí budou vedeny jako přímé širší finále se šestnácti (16) soutěžícími v každé disciplíně, kdy bude startovní listina stanovena na základě dosažených entry standardů IAAF a pozvánky z IAAF, dle tabulkového postavení výkonu závodníka dosaženého v kvalifikačním období IAAF;
v sedmiboji mužů a pětiboji žen startuje dvanáct (12) závodníků na základě pozvání IAAF, a to dle následovného klíče:

– vítěz IAAF CEC 2015 (vícebojařská challenge)

– 5 nejlepších výkonem dosaženým v letní sezóně v roce 2015 (omezení-jeden vícebojař na jednu členskou          federaci a jednotlivý víceboj)

– 5 nejlepších výkonem dosaženým v aktuální halové sezóně do 28.2.2016 včetně

– 1 dle výběru IAAF

V případě odmítnutí účasti, nebo stejných adeptů splňujících tyto podmínky, se pozvání posunuje na       dalšího závodníka v pořadí dle jednotlivých kritérií.

V případě, že podmínky pro start na HMS 2016 (limit ČAS a entry standard IAAF, či pozvání IAAF) splní více závodníků než dva (2), rozhoduje o nominaci absolutní hodnota výkonu dosažená v nominačním období ČAS. V případě rovnosti výkonů rozhoduje lepší umístění na halovém MČR seniorů v sezóně 2016 a dále další nejlepší výkon dosažený v nominačním období ČAS.

nominace štafet

na 4x400m proběhne na základě individuálních výkonů dosažených v kvalifikačním období ČAS, pod podmínkou, že se do potřebného průměru pro nominaci nebudou zahrnovat výkony dosažené závodníky, kteří by svým výkonem nominaci napomohli, ale start na HMS v této disciplíně neplánují, nebo díky jejich dosahované výkonnosti bude brán zřetel na časový pořad a jednotlivá postupová kola v individuálních disciplínách na HMS. Do štafet pak budou nominováni závodníci, kteří se podíleli na překonání potřebného průměru výkonů a dále jeden (1) náhradník navržený odpovědným trenérem za danou štafetu, s přihlédnutím k absolutnímu výkonu roku 2016. Sestavu nominované štafety před startem na HMS pak na místě určuje odpovědný trenér.

Výkony pro plnění výkonnostních limitů ČAS v roce 2016 musí být dosaženy na závodech pořádaných dle pravidel IAAF, které jsou součástí oficiálních termínových listin členských zemí IAAF a v oficiální soutěžní brožuře ČAS (jen v disciplíně uveřejněné v rozpisu disciplín závodů nebo na webu ČAS), za podmínky měření elektronickou časomírou a zajištění kontroly náčiní. Nebudou akceptovány halové výkony v bězích dosažené na větší než 200m dráze pro disciplíny na oválu.
Výkonnostní limity ČAS lze plnit v kvalifikačním období od 1.1.2016 do 28.2.2016 včetně.

Uzávěrka nominace – 28.2.2016