Ambice českých atletů na Mistrovství Evropy v Berlíně 2018


Ambice českých atletů na nadcházejícím Mistrovství Evropy 2018 Berlín

Včera odjela první část české atletické výpravy do dějiště Mistrovství Evropy v atletice do Berlína. Česká atletická reprezentace využila na cestu do dějiště atletického mistrovství výjimečně služeb národního dopravce Českých drah. A tak mohli cestující, kteří této den odjížděli za svými dovolenkovými zážitky, vidět početnou výpravu našich reprezentantů, kteří se sešli u pokladen v dolní části haly. Výprava cestuje po dvou částech. Druhá část odjíždí v pondělí ráno.

Ambice českých atletů a odjezd do dějiště šampionátu

Jako vždy, menší část atletů odjíždí s medailovými ambicemi a další s možnostmi umístění ve finálových bězích či závodech v technických disciplínách.

V letošním roce je naše výprava jednou z nejpočetnějších čítající 50 atletů a to také z důvodu, že obsazujeme v mužské kategorii obě štafety a v ženské kategorii sprinterskou.

Naše medailové naděje

Již první den, v pondělí, se nám představí dva naši velcí adepti na medailové umístění a to Radek Juška ve skoku dalekém a Tomáš Staněk ve vrhu koulí. Oba dva jsou v evropských tabulkách na předních pozicích a mají šanci vybojovat medaili. Vždy nejtěžší v těchto závodech jsou kvalifikace, proto budeme pozorně sledovat jak dopadnou v pondělí v těchto soutěžích.

Radek Juška

Běh

Tomáš Staněk

Doplňky

Další medailové naděje a ambice českých atletů

Jako se stalo již léta tradicí, největší ambice na medailové umístění mají naši oštěpaři a to i když největší hvězda ženského oštěpu je na mateřské dovolené. Barboru Špotákovou více než důstojně nahradila Nikola Ogrodníková. V mužské kategorii má největší naději na medailový úspěch Jakub VadlejchPetrem Frydrychem. Otázka zdravotního stavu u prvně jmenovaného bude zodpovězena až po kvalifikaci, kdy uvidíme, jak na tom Jakub je s formou. Forma třetího oštěpaře Vítězslava Veselého je v současné době také velkou neznámou. A podle  posledních informací Veselého  nahradí Jaroslav Jilek . 

V letošním roce Jakub Holuša překonal český reA to z důvodu  nemoci.kord na své trati 1 500 m a dokázal svou velmi vysokou formu a tak od něho můžeme očekávat také boj o nejvyšší pozice v umístění včetně medailových. Stejně tak bychom mohli mluvit o Zuzaně Hejnové, kdyby neměla v poslední době výpadek v závodech a neznáme tedy její současnou formu. Víme však, že je velká bojovnice a umí se na velkých závodech vybičovat k co nejlepšímu výkonu.

Pavel Maslák

 

Tyčkaři a sprinteři

Dříve početná skupina tyčkařů se v letošním roce podstatně zmenšila a to jak v ženské tak mužské kategorii. Odjíždí pouze Jan Kudlička a čerstvá juniorská mistryně světa Amálie Švábíková. Zdravotní komplikace u našeho rekordmana ve skoku o tyči v letošní sezoně mu nedovolily předvést lepší výkon než výkon limitu a tak se budeme těšit, že nám opět předvede svoje závodnické srdce a bude bojovat o příčky nejvyšší. U čerstvé juniorské mistryně světa Amálie bude úspěchem postup do hlavní soutěže a sbírání zkušeností s podstatně zkušenějšími závodnicemi.

Nyní zde máme velmi početnou skupinu běžců a běžkyň. A to jak ve sprintech, tak ve středních tratích i v překážkových distancích. Zde se naši atleti pohybují ve středu evropských tabulek a pro mnoho z nich bude úspěchem postoupit z rozběhů.

Sprinteři se nám představí již první den a to Klára Seidlová, Zdeněk Stromšík, Jan Veleba a Dominik Záleský. I zde bude velký úspěch postup z rozběhů.

Další početnou skupinou jsou naši běžci na 400 m, kde se představí tři ženy a tři muži. Největší ambici na postup dále do semifinále má Pavel Maslák, ale nesmíme podceňovat ani další naše běžce jako je Michal Desenský a Patrik Šorm v mužské kategorii v ženách pak Lada Vondrová, Zdeňka Seidlová a čerstvá mistryně republiky Alena Symerská. Pro všechny jmenované bude velkým úspěchem postup z rozběhu.



Booking.com

 

Michaela Hrubá

 

Technické disciplíny a překážky

V technických disciplínách máme zastoupení ve výšce Michaelu Hrubou a Ladu Pejchalovou. V kouli Markétu Červenkovu a v disku Elišku Staňkovou a kladivářku Kateřinu Šafránkovou. A v oštěpu také ještě Irenu Šedivou. Všechny jmenované atletky se v neredukovaných tabulkách ve svých disciplínách pohybují zhruba kolem 20. místa. A tak postup do 12-ti členného finále bude velkým úspěchem.

Na překážkových distancích se nám představí tři muži na 400 m překážek a to Michal Brož, Vít Müller a Martin Tuček. A v ženách Lucie Sekanová na 3000 m překážek. I zde musíme konstatovat, že bude pro všechny velký úspěch postup z rozběhů.

 

Střední tratě

Na středních tratích se představí také početná skupina našich atletů a to v ženské kategorii Kristiina Mäki, Diana Mezulianiková a Simona Vrzalová.

V mužské kategorii na 800 m Filip Šnejdr a Lukáš Hodboť. Zde můžeme očekávat postup do finále a to především od stále se zlepšující Simony Vrzalové. Ale ani ostatní dvě mílařky nesmíme podceňovat, byť Diana má lepší výkony na 800 m a Kristýna delších distancích. Běh na 1 500 m v sobě skrývá kouzlo překvapení a to především z taktických běhů a také možnosti nečekaných postupů. U Filipa celou sezonu forma gradovala a tak můžeme očekávat jeho velký boj o postup do finále a druhý jmenovaný Lukáš bude bojovat o zkušenosti a o co nejlepší výsledek.

 

Běžci , vícebojaři a vytrvalci , štafety

Poslední skupinou, o které můžeme napsat, jsou sprinteři na 200 m a to: Marcela Pírková a Jan Jirka, kteří budou bojovat o postup z rozběhů a bude to pro ně velký úspěch. Dále na 50 km chůze Lukáš Gdula a na 20 km Anežka Drahotová. Dle tabulek se pohybuje Anežka na 3 místě a tak budeme jistě zvědavi, jak si poradí se závodem na Mistrovství Evropy.

Ještě zde máme vícebojaře a to Kateřinu Cachovou v sedmiboji a Jana Doležala s Markem Lukášem v sedmiboji. Zde bude souboj se soupeři a také s body z každé disciplíny.

Ambice českých štafet u žen na 4x 100 m a u mužů jak na 4x 100 m tak na 4x 400 m se ukáží po rozbězích.

Vytrvalce zastupuje poslední nominovaný Jakub Zemaník na trati 10 km.  

Poslední den dopoledne se představí Eva Vrabcová na maratonské trati. Tato velká bojovnice již několikrát ukázala své bojovné srdce a budeme se těšit na její výkon.

 

ME v atletice Berlín 2018 – schválená nominace