Tajemný Bacín zve k výletu

I když je chladnější počasí neznamená to nejít na výlet.  Půjdeme na nejvyšší vrch na území CHKO Český kras Bacín se svojí výškou 499 m ležící nad Vinařicemi a 4 km jihovýchodně od Koněprus, 7 km jižně od Berouna . Jedná se o unikátní lokalitu také z hlediska archeologického a historického. Ke kultovním účelům opakovaně sloužil po 10 tisíc let.

Startem naší cesty je všeradická vlaková zastávka a po průchodu obcí se podél kostela a koupaliště již vydáváme směrem k Vinařicím. Mírné stoupání po polních cestách a kousek po silnici nás dovede na první výhled do krajiny a to na obzoru vidíme již kousek vrchu Bacínu. Zde se rozhlédneme po krajině a začínáme nejdříve klesat do údolí a pak jíž začíná ze začátku mírné a na závěr prudké stoupání k Bacínu. Sníh a vítr nás celou cestou provázel a také pasoucí se srnky. U statku na kraji Vinařic odbočíme vpravo a kolem zajímavé konstrukce ze železa se dostáváme ke křížku u silnice pod vrch.Začíná poslední část a to prudké asi kilometr dlouhé stoupání po loukách a pak lesním porostem kolem hradiště z kamene a už jsme dobyli vrchol Bacínu.

V blízkých Vinařících prý vědí své. Pamětníci vyprávěli hrůzostrašné pověsti o skalních démonech, chodbách s příšerami, bezhlavými draky. Ještě v 19. století se prý kolem Bacína potulovaly bytosti s vypouklýma očima. Měly zvláštní hlavy dýňovitého tvaru, ostře kontrastující s neduživými těly. Pradědové v nich viděli gnómy, duchy. Na mimozemšťany – šediváky ještě nikdo nevěřil, i když je popisem silně připomínají. Tyto drobné bytosti měly mít ještě jednu zvláštní schopnost – údajně dovedly měnit barvu kůže. Název hory podle čerta VŘ může pocházet z keltského „Bac-Sídhe“- „ochranné bytosti z kopce“. 

Zdroj : Keltský telegraf

 



I když naše výška je skoro 500 metrů rozhled není skoro žádný , obklopuje nás hustý porost . Na vrcholu je kámen s letopočtem a červenobílá zeměměřičská tyčka . Měla zde být vybudovaná rozhledna , ale jelikož se jedná o archeologicky a geologicky významné místo nebylo to povoleno . A ani žádná turistická trasa sem nevede . Přesto pokud zachováte přírodu tak jak zde je není problém tento vrchol navštívit.
 
Opouštíme i bájemi a démony známý Bacín a vydáváme se k zelené značce na protilehlém kopci nad Vinařicemi. Opět klesáme k silnici a pak po asfaltové silničce k rozcestníku a to již po zelené turistické trase stoupáme k výhledu na Bacín . Zde pokračujeme podél lesa a pak lesem k dalšímu možnému cíl a to vrchol Mramor s výškou 470 m.n.m je zde pak výhled na Liteň kam nás dovede zelená značka a odtud můžeme jet vlakem do Zadní Třebáně.  

My jsme však zvolili těžší variantu. Klesání a pak stoupání nad obec Nesvačily a pak zpět do Všeradic opět na vlakovou zastávku na trati do Zadní Třebáně. Tato cesta je mimo turistické značené trasy po lesních cestách celkem slušně přehlednými.

Dostaneme se na okraj Nesvačil a pak krátkou lesní cestou s výhledem na Hřebeny v Brdech dojdeme do Všeradic. Zde máme možnost občerstvení v místních třech restauracích. Tento výlet trval kolem tři hodin a ušli jsme asi 15 kilometrů.