V Lužné u Rakovníka vás svezou parním vláčkem

Na víkendy 8.–9. a 22.–23. srpna 2020 si v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka připravili pro návštěvníky další atrakci – jízdy parním vláčkem po úzkorozchodné drážce. Vláček poveze parní lokomotiva č. 21, která původně zajišťovala dopravu v hutních provozech na Kladně.

Nenechte si ujít příležitost svézt se v areálu železničního muzea v Lužné u Rakovníka po úzkorozchodné drážce (800 mm) parním vláčkem. Ten pojede o víkendech 8.–9. a 22.–23. srpna 2020 vždy v půl a celou hodinu (v případě zájmu i častěji). Jízdné stojí jen 40 Kč.

Vláček potáhne parní lokomotiva vyrobená firmou Locomotivfabrik Krauss & Comp. v Linci v roce 1912. Objednána byla pro potřebu hutních provozů na Kladně, kde nesla označení číslem 21. V podnikové dopravě pak byla používána po celou dobu až do svého vyřazení v roce 1978. Železniční muzeum v Lužné ji získalo v roce 1997. Nejprve byla – hlavně brigádnickou činností –upravena jako statický exponát. Po roce 2009 začaly sílit snahy o její uvedení do provozu, což se začalo realizovat v roce 2011.

V následujícím roce, tedy při příležitosti 100. výročí od jejího vyrobení, byla opětně uvedena do provozu. Slouží k projížďkám návštěvníků muzea po zdejším úzkorozchodném okruhu, a podílí se tak na ukázkách provozu v závodové dopravě kladenských hutí.

Od nádraží v Lužné u Rakovníka je to k ČD muzeu jen pár kroků. Před nádražím se dejte vlevo ulicí 9. května a pak už vás k muzeu nasměrují ukazatelé (300 m).

Zachraň trosečníky v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka!

Železniční muzeum v Lužné u Rakovníka se zapojilo do prázdninové hry České televize pro děti do 15 let. Přijeďte a získejte leták se soutěžním heslem. Více informací o hře najdete na www.zachrantrosecniky.cz.