Oslavy 150 let trati Trutnov – Chlumec nad Cidlinou se dvěma parními lokomotivami 17.-19.9.2021

Oslavte výročí provozu na trati Trutnov – Chlumec nad Cidlinou . V sobotu 18. 9. a v neděli 19. 9. 2021 budou jezdit po trati mezi Kunčicemi nad Labem a Chlumcem nad Cidlinou parní vlaky vedené lokomotivou 310.0134 „Litovel“  a 431.032 „Ventilovka“

Pátek 17. 9. 2021

Turnov – Stará Paka (odpolední parní vlak)

Sobota 18.9. 2021

Kunčice – Ostroměř (parní vlaky vedené lokomotivami 310.0134 a 431.032)

Parní lokomotiva 310.0134 v Martinicích

Oslavy v železniční stanici Martinice v Krkonoších

Přijeli jsme v sobotu 18.9.2021 do železniční stanice Martinice a oslavy zde již byly v plném proudu. Atmosféru časů dávno minulých navodila řada hostů procházejících se v dobových kostýmech a uniformách a také hudební vystoupení kapely Dixieland Band Nová Paka. V prostoru nádraží jste si mohli vyzkoušet jízdu na historické drezíně. Prohlédli jsme si také několik zajímavých autoveteránů, které byly shromážděny u železniční stanice. Viděli jsme zde opravdový skvost: automobil Ford .

Než přijela parní lokomotiva 310.0134, navštívili jsme Železniční muzeum ve stanici Martinice v Krkonoších. Nacházejí se zde expozice věnované stanici Martinice, staničnímu zabezpečovacímu zařízení, železnici v okolí a lokálce, trati číslo 042 Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou. 

 

 

 

Potom jsme již slyšeli odfukování páry blížící se lokomotivy zvané „Babička“, která přivezla do Martinic nostalgický vlak s cestujícími. Prohlédli jsme si lokomotivu, která zde dozbrojovala a potom jsme se vydali podél zastavení naučné stezky Železniční stanice Martinice v Krkonoších.

Naučná stezka železniční stanice Martinice v Krkonoších

Stezku zřídil Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších. Stezka přibližuje  z bezpečné vzdálenosti jednotlivé technické unikáty, tj. stavby a staniční zabezpečovací zařízení . Naučná stezka Nádraží Martinice má délku 1,3 kilometru a tvoří ji 9 zastavení.

  • Vítejte v Martinicích.
  • Stavědlová věž.
  • Vjezdová návěstidla.
  • Mosty.
  • Vodárna a závory.
  • Odjezdová a seřaďovací návěstidla.
  • Výpravní budova.
  • Skladiště zboží a remíza pro lokomotivy.
  • Strážní a stavědlový domek.

 

Naučná stezka železniční stanice Martinice v Krkonoších

 

 

 

Foto: JB Cysnews

Neděle 19.9.2021

Stará Paka – Chlumec nad Cidlinou (parní vlaky vedené lokomotivami 310.0134 a 431.032)

Trutnov – Velký Osek  (motorový retro rychlík Úpa vedený  lokomotivou T478.1)

 

Foto: JB Cysnews

Jízdní řád :

150 let trati Trutnov – Chlubec nad Cidlinou

Lokomotiva Ventilovka

 

Železniční trať Chlumec nad Cidlinou – Trutnov

Železniční trať Chlumec nad Cidlinou – Trutnov (v jízdním řádu pro cestující označená číslem 040) je jednokolejná železniční trať, jeden z úseků celostátní dráhy. Vede z Chlumce nad Cidlinou do Trutnova přes Ostroměř, Starou Paku, Martinice v Krkonoších a Kunčice nad Labem. Na trati se nachází jeden tunel.

„List povolení Františka Josefa I. ze dne 8. září 1868 daný ku stavbě a užívání železnice lokomotivní nazvané Rakouské železnice severozápadní, kteráž půjde (kromě jiných drah) z příhodného místa železnice Kolínsko-Mladoboleslavské do Trutnova. Koncesionáři zavazují se, že počnou stavěti v šesti měsících a dokonají stavbu i zavedou veřejnou jízdu po ní ve čtyřech létech.“

Provoz z Chlumce do Ostroměře byl zahájen v roce 1870, v roce 1871 byla zprovozněna trať do Staré Paky a Kunčic. Trať z Kunčic do Trutnova byla zprovozněna v roce 1870.

Dráhu vlastnila a provozovala společnost Rakouská severozápadní dráha od prosince 1870 nebo června 1871 až do svého zestátnění 1. 1. 1908.

V roce 1900 byly podle tehdejšího jízdního řádu v provozu tyto stanice:

Chlumec, N. Bydžov, Smidary, Ohnišťany, Ostroměř, Lhota Šar., Lázně Bělohrad, Nová Paka, Stará Paka, Kruh, Jilemnice, Hennersdorf/Branná, Kunčice, Hostinné, Chotěvice, Pilníkov, Vlčice, Trutnov, Poříčí

 

Zdroj: Wikipedie

Více informací naleznete ZDE