Festival parních lokomotiv se koná na podzim v Benešově

Kde se vám poštěstí vidět pohromadě parní lokomotivy z Česka, Německa a Rakouska nebo salonní vozy Františka Ferdinanda d´Este a T. G. Masaryka? Nepropásněte Festival parních lokomotiv, jehož čtvrtý ročník se koná v Benešově (u Prahy) od 15. do 17. září. Součástí festivalového programu jsou i jízdy zvláštních historických vlaků nebo výstava modelových kolejišť. 

Festival parních lokomotiv 2023

Přijeďte si do Benešova prohlédnout krásné parní lokomotivy, ale i jejich neméně zajímavé motorové kolegyně a historické vozy na čtvrtý ročník Festivalu parních lokomotiv!

15. -17. září 2023

Jízda protokolárního vlaku

Hlavní akcí prvního festivalového dne (pátek 15. září) je jízda protokolárního vlaku z Prahy do Benešova u Prahy. Vlak odjíždí z pražských Vršovic ve 13:09 hod. Do Čerčan povezou historickou soupravu, jejíž součástí budou i salonní vozy Františka Ferdinanda d´Este a T. G. M., dvě parní lokomotivy z období rakousko-uherské monarchie – česká 354.7152 a rakouská 310.23.

 

 

Z Čerčan do Benešova u Prahy pak odveze nostalgickou soupravu motorová lokomotiva T 478.2006.

Pro všechny cestující bude ve vlaku k dispozici občerstvení a na památku získají festivalové tričko. Cestující z protokolárního vlaku mají také zdarma vstup na páteční koncert country skupiny Bessoni.

Jízdenky do protokolárního vlaku

Jízdenky do protokolárního vlaku za 2490 Kč zakoupíte ZDE

Jízdenky zároveň platí jako vstupenky do depa po celé tři dny konání festivalu (v pátek 15. 9. mají přístup do areálu benešovského depa na prohlídku vystavených exponátů pouze cestující z protokolárního vlaku).

Zahájení festivalu v areálu benešovského depa

K oficiálnímu zahájení festivalu dojde v areálu benešovského depa v sobotu 16. září. Kromě výstavy jedinečných železničních exponátů se po oba víkendové dny můžete těšit i na jízdy zvláštních nostalgických vlaků v okolí Benešova a do Prahy. Atrakcí bude i otáčení lokomotiv na točně depa.

Nejen pro děti se chystá výstava modelových kolejišť, prezentace kinovozu s dětským koutkem nebo třeba jízdy na malodráze. Nebudou chybět stánky s občerstvením a prodejem suvenýrů. V sobotu 16. září se v areálu depa koná od 20 do 22 hodin noční fotografování parních lokomotiv.

 

Ventilovka

Aktuální informace o programu festivalu a jízdách zvláštních vlaků najdete ZDE

Zdroj: České dráhy

Foto: Cysnews