Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

Vápník můžete získat z řady potravin. Efektivním způsobem, jak doplnit v těle vápník jsou mléčné produkty, především proto, že jsou jednoduše vstřebatelné. V teplých dnech se můžete osvěžit například okurkovým lassím s koriandrem. Tento drink vás perfektně zasytí a zároveň je pro tělo vitamínovou bombou.  

Na tři porce bude potřeba:

  • 250 g bílého jogurtu
  • ½ salátové okurky
  • 100 – 150 g mléka
  • 6 stonků koriandru
  • špetka soli a pepře

Okurku oloupejte a rozkrojte na několik menších kusů. Společně s koriandrem, jogurtem a menším množstvím mléka rozmixujte dohladka. Poté přidejte zbytek mléka a dolaďte solí a pepřem. Servírujte vychlazené. V indické kuchyni se lassí podává na závěr menu proto, že pomáhá nastartovat trávení a zklidnit žaludek. Pro děti lze připravit variantu bez koriandru, soli a pepře. Je také možné místo bílého jogurtu použít kefír. Více receptů na www.mlecnavlna.cz.

 

Mléčné výrobky se dají zakomponovat i do lehkého oběda. Společně s brokolicí, která má kromě vápníku i vysoký obsah vitamínu C, tvoří silnou dvojku. Letním hitem jsou lasagne s kuřecím masem a divokou brokolicí. Na rodinný oběd pro čtyři lidi si připravte:

 

 

  • 1 kg divoké brokolice / můžeme použít klasickou brokolici nebo také špenát
  • cca 11 plátků lasagní
  • 0,6 kg kuřecích prsou
  • 1 velká cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku (nebo dle chuti)
  • cca 50 g másla
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • 3/4 litru mléka
  • 1 balení mozzarelly
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 0,5 dcl bílého vína

 

Prvním krokem je příprava bešamelu. Na drobné kostičky nakrájejte cibulku, kterou orestujete do zlatova na kapce oleje. Zaprašte moukou a pomalu míchejte. Směs cibulky a mouky zalijte mlékem, přidejte trochu bílého vína a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na další pánvi rozpalte olej, orestujte lehce dochucené, pokrájené kuřecí maso a na vrch přihoďte pár větviček čerstvých bylinek na provonění. Mezitím si ve vodě opláchněte divokou brokolici. Do pekáče vrstvěte v následujícím pořadí – bešamel, lasagne, kuřecí maso, brokolice. Vše opakujte, dokud nádoba nebude plná.  Na poslední horní vrstvu nakrájejte mozzarellu. Lasagne vložte do předem předehřáté trouby na 165°C  a pečte 30 minut. Další recepty na www.zrozeno.eu.

Věděli jste, že výbornou alternativou k mléčným výrobkům je mák? Ten je v obsahu vápníku mezi potravinami doslova jedničkou, obsahuje ho 12x více, než mléko a jde o ryze českou potravinou. V kuchyni ho můžete používat umletý ale i celý. Jeho semínka budou v jídle příjemně křupat i po uvaření či upečení. Připravte si rychlou dobrotu, díky které nebudete příliš hřešit. Moučníkem v podobě makového závinu můžete pohostit až 12 lidí a je rychle hotový.

 Na výrobu bude potřeba:

  • 6 lžic cukru krupice
  • 200 g jemně mletého máku
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce povidel
  • 1 balíček listového těsta (330 g)
  • 1 vejce

Nejprve si připravte náplň. Mák umelte a vložte do hrnce s cukrem a mlékem. Společně na mírném ohni vařte 10 minut. Stáhněte z ohně a přidejte švestková povidla nebo švestkovo-makovou marmeládu. Vše pořádné promíchejte. Než náplň vychladne, rozválejte si listové těsto. Následně jej potřete makovou náplní a zaviňte. Hotový závin pomažte rozšlehaným vejcem a pečte při  170°C  přibližně 30 minut. Další makové recepty na www.nasmodrymak.cz.

 

Ať si vyberete kterýkoliv z receptů, vždy bude pro vaše zdraví správnou volbou.

 

Tip! Největší porce vápníku si nechte až na odpoledne nebo večer. Lidské tělo ho v tuto dobu umí zpracovat nejefektivněji.