Život dětem se připojil k mottu projektu – Závěť pomáhá

Obecně prospěšná společnost Život dětem o.p.s. se symbolicky připojuje k mottu kampaně Koalice za snadné dárcovství „Závěť pomáhá“.

 

„Pokaždé, když se dozvíme, že někdo odešel z tohoto světa sám, je to velmi smutné. Mnoho lidí zemře v osamění nebo v posledních fázi svých životů opomenou zanechat závěť, která zákonité dědice nepřipravila o dědictví. Majetek zemřelých bez testamentu pak bohužel propadne státu. Ročně se jedná o více než 250 miliónů korun. Velmi nás mrzí, že tak vysoká částka nepomůže těm, kteří pomoc opravdu potřebují. Ať se jedná o seniory, opuštěné domácí mazlíčky nebo nemocné děti,“ říká ředitelka organizace Život dětem, o.p.s Maria Křepelková a doplňuje „Bohužel, všichni tady jednou nebudeme. Proto je dobře, že stále více lidí sepisuje závěť. Předchází tak dědickým sporům, zajistí své potomky, pokud nějaké má a pokud je zvyklý pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují, může podpořit také neziskovou organizaci, která zajistí, aby se darované finanční prostředky dostaly k potřebným. Pokud žádné příbuzné nemá, je velmi laskavé, když svým majetkem udělá dobrý skutek.“

 

Osoba, která se rozhodne sepsat závěť tak může učinit několika způsoby.

Nejčastěji bývá závěť sepsána notářem tzv. notářským zápisem a je zapsána do elektronické Evidence právních jednání. Tento způsob stojí několik tisíc korun.

Samozřejmě je možné sepsat závěť doma. Musí být napsána a podepsána vlastní rukou a někde doma uložena. Tady je ovšem riziko, že závěť bude mít právní chyby, a nakonec bude neplatná.

 

Poslední vůli je možné sepsat také online, například prostřednictvím webové stránky Goodbye.cz. Taková závěť projde odbornou kontrolou, bude tedy právně v pořádku. Jediné, co je pro její platnost potřeba udělat, je podepsání za přítomnosti dvou svědků.

Těm, kteří žijí sami, rádi pomůžeme nejen se závětí, ale také v situaci, kdy si nevědí rady a potřebují pomocnou ruku od ostatních. Stačí napsat na mail: zivotdetem@zivotdetem.cz. Pokud se rozhodnete, že je pro Vás dobré mít závět sepsanou a chcete se zapojit do našeho projektu „Dar ze závěti“ a tím pomoci vážně nemocným dětem, budeme Vám nesmírně vděčni. Už nyní někteří darují těm nejpotřebnějším třeba jen malý obnos s dobrým pocitem, že pomohli. Více si o postupu sepsání závěti online můžete přečíst tady. V rámci spolupráce s Goodbye.cz může využít referenční kód „zivotdetem“ a svou závěť si tak vytvořit zdarma. Není nutné, abyste nám v takové závěti něco odkazovali. Všem laskavým lidem, kteří nezůstávají lhostejní, srdečně děkujeme za pomoc,“ uzavírá ředitelka o.p.s Život dětem Maria Křepelková