Zelená linka Prahy 3 nově s funkcí online přepisu pro sluchově postižené

Radnice Prahy 3 spouští od 1. dubna novou službu, která usnadní telefonickou komunikaci osobám s postižením sluchu, nedoslýchavým, seniorům a případně cizincům, kteří v českém jazyce preferují psanou formu projevu. Služba je pro občany zdarma.


Nesmíme zapomínat, že mezi námi žijí lidé s postižením sluchu. Obzvláště v době pandemie, kdy každý shání informace, je třeba myslet na to, aby se mohli i oni pohodlně dostat k informacím. Proto jsme zavedli službu online doslovného přepisu k naší zelené infolince 800 163 163, která je k dispozici každý pracovní den od 9 do 18 hodin,“ uvedl starosta Trojky Jiří Ptáček.

 

Jedná se o simultánní přepis mluvené řeči, který by měl usnadnit komunikaci nejen těm, kteří jsou nedoslýchaví nebo ohluchlí, ale i cizincům, kteří jsou schopni komunikovat v českém jazyce a preferují pro lepší srozumitelnost psanou formu.

Podle zakladatele společnosti Transkript Online, s. r. o., Zdeňka Bumbálka chtějí osoby se sluchovým postižením doslovně vidět, co jim osoba na druhé straně hovoru říká, a nepoužívat jen zjednodušenou řeč. Bumbálek zároveň dodává, že velmi početnou skupinou, která efektivně tuto službu využívá, jsou také senioři, kteří mnohdy mívají věkem získanou nedoslýchavost, nebo právě cizinci s částečnou znalostí češtiny. 

Jak služba funguje:

Klient zadá na webu své telefonní číslo a klikne na „zavolejte mi“. Následně vyskočí okno, kde je klient osloven ze strany služby, která mu zavolá na uvedené telefonní číslo a přes okno s ním psanou formou komunikuje. Po spojení se zelenou infolinkou dostane klient o služby písemný pokyn, že je vše připraveno a klient se může dotazovat. Služba pak s mírným zpožděním přepisuje odpověď klientovi písemně do otevřeného okna.