Zasloužené ocenění nejlepších pedagogů

Den učitelů se slaví v ČR od roku 1955 28. března, kdy je výročí narození učitele národů Jana Amose Komenského. Byl to právě Komenský, který poprvé definoval pojem školní rok, prázdniny a školní týden. Preferoval školu hrou, názornosti a aktivnosti, kdy si žáci měli mít možnost své teoretické poznatky vyzkoušet v praxi. Jeho učení je inspirací až do dneška. V tento den se každoročně vyhlašují výsledky ankety Zlatý Ámos. Titul pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získala Pavlína Kopáčiková, učitelka v základní škole Vacov na Šumavě.Do soutěže ji přihlásili její čtvrťáci.

 Medaile MŠMT                                                                                                                                                       

  Medaili Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy MŠMT, nejvyšší ocenění v oblasti školství z rukou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy převzalo 48 vynikajících pedagožek a pedagogů. Toto ocenění MŠMT uděluje tradičně na Den učitelů, výročí narození Jana Amose Komenského. Laureáti převzali medaili 1. a 2. stupně na slavnostním ceremoniálu v Senátu. Jedno ocenění bylo uděleno in memoriam. Slavnosti se zúčastnili rovněž Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu, senátor Jiří Drahoš, ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a státní tajemník MŠMT Jindřich Fryč. M. Horská připomněla, že naše 2 svátky souvisící se vzděláním jsou známy na celém světě, a to Mezinárodní den studentstva 17. listopadu a narození Jana Amose Komenského 28.3.   

ministr Plaga

  Jako ministr školství mohu s klidným svědomím říct, že vám – učitelkám a učitelům – věřím. Chci, aby vám ministerstvo poskytovalo podporu a nikoliv diktovalo, co a jak máte dělat. Také chci, abyste za svou práci byli náležitě ohodnoceni. V posledních pár letech se situace v tomto směru konečně zlepšuje. To je signál, že se věci mění k lepšímu. Mohu vám všem slíbit, že se budu ze všech sil snažit v těchto změnách pokračovat. Chci, aby vám ministerstvo pomohlo nejen ukazovat směr, ale společně s vámi posouvalo úroveň českého školství a vzdělanosti dopředu,“ uvedl ministr Plaga při slavnostním ceremoniálu.

Medaile MŠMT se udělují od roku 1992 za významnou pedagogickou, výchovnou, vědeckou nebo uměleckou práci, dlouhodobé vynikající působení ve školství nebo za mimořádně záslužný čin ve výchově a vzdělávání. Nominace na ocenění mohou podávat ředitelé škol, učitelé, rodiče, žáci, ale i široká veřejnost. O udělení medaile rozhoduje ministr školství na základě došlých návrhů. Uděluje se ve dvou stupních, a to 1. stupně (stříbrná) a 2. stupně (bronzová). Autorem návrhu medaile je akademický sochař Zdeněk Kolářský.                                                                 

  Medaili 2. stupně – za vynikající pedagogickou činnost letos obdrželo 26 laureátů.

Jsou mezi nimi učitelé působící ve školství velmi dlouho:

Dana Brašíková 35 let, Blanka Schreibová a Jiří Pavelka 30 let.

Petra Šišková je nositelkou Zlatého Ámose za rok 2011.   

  Medaili 1. stupně – za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost získalo 22 laureátů.

Blanka Fabiánová působí ve školství neuvěřitelných 60 let, zřizovatel školy jí udělil rovněž medaili Komenského.

Jana Bicanová ve školství působila 54 let,

Jana Skarlantová se v letošním roce dožívá významného životního jubilea a současně oslaví 53 let působení ve školství. 

Milena Kolářová působila ve školství 41 let a Jaroslava Adámková strávila ve školství 35 let.

Jindřich Fryč na ministerstvo školství přišel v roce 1994 a začínal zde jako odborný referent. V roce 2012 se stal náměstkem ministra pro regionální školství a od roku 2015 zastává funkci státního tajemníka. Významně se podílel například na rozvoji česko-německých a česko-francouzských vztahů v oblasti vzdělávání. Ocenění získává za dlouhodobou snahu o kvalitní a efektivní řízení vzdělávací soustavy, hledání konsenzu nad dílčími tématy a za otevřenou a vstřícnou komunikaci se všemi aktéry vzdělávací politiky                                                                   

Autorem medaile je akademický sochař Zdeněk Kolářský.      Seznam všech 48 oceněných pedagogů je na www.msmt.cz 

Jaromír a Věra Hamplovi        

 

Foto : zdroj MŠMT.