Začala výstavba nového transfuzního oddělení

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové začala výstavba nového objektu transfuzního oddělení. Budova za zhruba 140 milionů korun vyroste na místě již nevyhovujících objektů, které čeká demolice. Stavební práce by měly být dokončeny do konce října roku 2020.

„Stavba nového objektu pro transfuzní oddělení je velice potřebná, protože oddělení je nyní umístěné v jedné z nejstarších budov, které v areálu máme,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. dr. h. c. Stavební společnost STAKO s. r. o.  převzala staveniště 12. srpna a zahájila práce. Kvůli stavbě bude od poloviny září omezen provoz na jedné z hlavních komunikací v areálu nemocnice, silnice však zůstane se zvýšenou opatrností po celou dobu stavby průjezdná.

Kvůli výstavbě je přestěhováno plazmaferetické centrum, odběry plazmy, trombocytů a autotransfuze jsou od července přestěhovány do třetího patra Pavilonu profesora Bašteckého (budova č. 23). Dárci krve budou moci krev darovat i během výstavby v současném objektu transfuzního oddělení ( budova č. 19), jeho demolice a úprava zpevněných a parkovacích ploch je plánována až po dokončení stavby nové budovy.

Nová budova nabídne nejen moderní zázemí pro odběry krve, ale i odpovídající zázemí pro zpracování krve a jejich složek. Nemocnice na stavbu získala dotaci ve výši zhruba 70 procent ze státního rozpočtu, zbytek uvolní z vlastních zdrojů.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové odebírá krev a krevní složky bezpříspěvkovým dárcům (ročně více než 18 tisíc odběrů plné krve a 15 tisíc plazmaferéz); zpracovává odebranou  krev, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky pacientům FN HK.