Rybníky byly pokládány za velmi výnosné investice, a proto se v jejich budování angažovala nejen šlechta, ale i svobodná města a jednotliví měšťané. Namísto jednotlivých rybníků se v té době v našich zemích začaly stavět celé rybniční soustavy. Ty byly poměrně rozsáhlé, ale zároveň i územně izolované. Nejvýznamnější takovéto rybniční soustavy Českomoravské vrchoviny byly na Telčsku a v okolí Jihlavy, na Bohdalovsku, Křižanovsku či Žďársku. Žďársko je vůbec silně spojené s vodou. Je pramennou oblastí několika významných řek, jako jsou např. Sázava, Svratka či Oslava a jeho část je také chráněnou oblastí přirozené akumulace vod. Nachází se zde nejvíce rybníků Kraje Vysočina a zároveň také rybníky největší co do plochy. Třemi největšími jsou Velké Dářko s rozlohou 206 hektarů, Veselský rybník s 87 hektary a Matějovský s 69 hektary. Žďársko je neodmyslitelně spojeno nejen s rybníky, ale samozřejmě i s rybníkářstvím a to ponejvíc s kaprem. Toto spojení se datuje již více než pět století.
V současnosti se v rybnících na Žďársku můžeme obvykle setkat s kaprem obecným, resp. jeho plemeny Žďárský šupinatý, Žďárský lysý a jejich kříženci. Plemeno Žďárský kapr se chová převážně v rybnících na pramenech řek s čistou vodou, ve většině případů na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Chov tak probíhá za přísnějších podmínek, což zajišťuje kvalitní maso této ryby. Vlivem chladnějšího počasí Vysočiny a menší úživnosti zdejších rybníků dorůstá do tržní velikosti ve čtyřech letech, tedy o rok déle než v teplejších oblastech. Je vlastně ukazatelem zdravého ekosystému a udržitelného hospodaření s vodou. Žďárský kapr má pro svoji lepší propagaci zaregistrovánu ochrannou známku. Dohodu o spoluvlastnictví a podmínkách jejího užívání podepsalo město Žďár nad Sázavou, KINSKÝ Žďár, a. s., Lesní družstvo obcí Přibyslav.
„Devět z deseti ryb vyprodukovaných v rybnících v Kraji Vysočina tvoří kapr. Kapr tedy neodmyslitelně patří do vod našich rybníků, ale zejména na náš stůl a to nejen o Vánocích. Jeho maso je velmi dobře stravitelné, má vysoký obsah bílkovin a minerálních látek a má nízký podíl tuku. Žďárský kapr je zajímavý svým genofondem a chutí, která je ovlivněná čistou vodou v čistém prostředí,“ uvádí radní Martin Hyský pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí.