Vzniká statut mítinků certifikovaných ČAS

V nadcházející sezóně bude pro účast na vrcholné akce nutné předvést výkon na závodech určité úrovně. I to je jeden z důvodů právě vznikajícího statutu Mítinků certifikovaných Českým atletickým svazem.

Struktura jednodenních mítinků se v novém roce 2020 promění, zejména s ohledem na systém kvalifikace pro olympijské hry a další mezinárodní šampionáty. Dílčí úpravy potkaly Diamantovou ligu, zásadnější změny probíhají v nižších patrech. Pod nejprestižnějším seriálem vznikly tři úrovně World Athletics Continental Tour (WACT), do nichž patří v České republice několik jednodenních soutěží – Zlatá tretra, Odložilův memoriál, Kladno hází a Czech Indoor Gala.

Mezinárodní statut, kategorie E, však mohou prostřednictvím národních federací získat až šest dalších mítinků, a i proto Český atletický svaz vytvořil speciální certifikát. „Chceme, aby atleti měli možnost na našem území sbírat body do rankingu při maximálním počtu závodů,“ zdůrazňuje předseda ČAS Libor Varhaník. O certifikát se mohou pořadatelé hlásit právě v těchto dnech (do 10. prosince). Předseda soutěžní komise ČAS následně navrhne a svazové předsednictvo na svém jednání 12. 12. schválí šestici mítinků, které nejlépe naplňují vyhlášené podmínky. Certifikát ovšem mohou obdržet i závody, které této úrovně nedosáhnou, plus také mítinky vyšší úrovně jako Tretra a spol.


Co musí pořadatel pro získání certifikátu splňovat?

Mezi stanovené podmínky patří dodržování pravidel atletiky, domluva s ČAS na termínu, vydání rozpisu s patřičným předstihem, vybavení stadionu (haly) či zdravotní zajištění a podmínky pro média. Pořadatel také musí zajistit určitou úroveň finančního krytí z vlastních zdrojů. Hodnocení mítinků proběhne na základě sportovní úrovně – podle tabulkově nejkvalitnějších výkonů (top 3 výkony ve 4 mužských a 4 ženských disciplínách + 10 v dalších disciplínách, celkem tedy 34 bodovaných výsledků), bonifikací lze získat za překonání českého rekordu. Konkrétní podmínky pro udělení statutu Mítink cerfitikovaný Českým atletickým svazem a další informace najdete v přiloženém dokumentu. V sekci Pro členy – Soutěže – Dokumenty najdete také Žádost o certifikace.

zdroj informací : ČAS

titulní foto : MJO 2019 , Iva Roháčková

mitink_certifikovany_cas_2020_final

Významné atletické akce v roce 2020 na území České republiky