Výzva k podpoře železnice

Předsedkyně Výboru pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu, generální ředitelé, ERA a mezinárodní organizace vyzývají Komisi a členské státy, aby podpořily přechod na šetrnější druh dopravy

Na základě první videokonference, která se konala v úterý 5. května, se Karima Delli, předsedkyně Výboru pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu, spolu s výkonným ředitelem Agentury Evropské unie pro železnice (ERA) a generálními řediteli evropských železničních nákladních dopravců, členů iniciativy Rail Freight Forward, rozhodli založit novou koalici pro železniční nákladní dopravu. „Pokud jde o přepravu zboží, patří železniční nákladní doprava mezi nejčistší druhy dopravy, a podpora dělby přepravní práce v EU se proto jeví jako nejvyšší priorita. Je to jedno z řešení, jak naplnit ambice agendy Green Deal a naše cíle v oblasti klimatu,“ řekla Karima Delli.

Zúčastněné strany identifikovaly čtyři pracovní oblasti, ve kterých upozorňují mimo jiné na nutnost dokončit jednání o směrnici o zpoplatnění těžkých nákladních vozidel. Pro překonání současné krize požadují stimulaci tohoto odvětví například ve formě snížení poplatku za použití dopravní cesty pro železniční nákladní dopravce. Dále upozorňují na nutnost investic do infrastruktury a technologií pro dosažení co nejvyšší efektivity a ekologie železniční dopravy.

Deklaraci zaslanou předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a 3 komisařům podepsalo vedle zmíněných představitelů EP a ERA i vedení organizací UIC, CER, ERFA a také 16 klíčových evropských dopravců včetně ČD Cargo.

Celý text deklarace je dostupný zde: https://twitter.com/KarimaDelli/status/1265957126863806465