Výstaviště Praha představilo plán rozvoje na následující roky

Výstaviště Praha se začne měnit v areál, kde Pražané mohou trávit svůj volný čas. Kromě investičních akcí většího rozsahu, na které areál čeká již řadu let, se začnou realizovat menší, ale pro Pražany o to praktičtější úpravy. Zároveň se bude dbát na to, aby se peníze Pražanů vynakládaly účelně – na věci, které město skutečně potřebuje.

 „Z Výstaviště vytvoříme moderní areál, kam se lidé v Praze chodí bavit, sportovat nebo prostě jenom odpočívat. Dnes je trochu zanedbaný a lidé jej nevnímají jako místo, kam se dá jít třeba o víkendu odpočinout. Přitom by mělo společně s areálem Stromovky a druhým břehem Vltavy, kde je například zoologická zahrada, vytvářet unikátní rekreační zónu,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

 

V areálu se již brzy rozběhnou dlouho odkládané investiční akce, jako je kompletní rekonstrukce Průmyslového paláce, včetně dostavby levého křídla podle jeho původní podoby, ale také třeba rekonstrukce divadla Spirála na multifunkční sál nebo restaurace Bohemia. Ta bude během rekonstrukce Průmyslového paláce sloužit jako multifukční prostor pro pořádání konferencí, výstav, firemních akcí a podobně. Nezbytnou opravou projdou také jednotlivé budovy Křižíkových pavilonů, včetně amfiteátru Křižíkovy fontány, který nabízí největší zakrytou tribunu pro kulturní akce v Praze.

Čerstvě dokončená již je rekonstrukce interiérů restaurace Pražan a prostoru před restaurací, který se dočkal nové dlažby a nové letní zahrádky. V přípravě je také vestavba minipivovaru do sklepa objektu.

Nově otevřeno bylo také unikátní Maroldova panorama. Rekonstrukce se uskutečnila za zlomek ceny původně plánované předchozím vedením magistrátu. Panorama nyní nově nabízí prostorové ozvučení expozice a prodlouženou otevírací dobu se společným vstupným pro školy s nedalekým Planetáriem. Obojí se již projevilo na šestinásobném nárůstu návštěvnosti této národní kulturní památky.

Výrazných změn se dočká také spodní část areálu. Opraví se zde cesty a chodníky, včetně Bruselské cesty. Odtěží se základy a pozůstatky již zbořených budov, travnaté plochy se revitalizují a proběhnou parkové úpravy, aby areál nabídl pěkná místa, kde si lze sednout do trávy. Opravit se také musí rozvody sítí a instalováno bude nové veřejné osvětlení. Vzniknou dvě nové vstupní brány ze Stromovky, aby lidé měli pohodlný přístup k nově vznikající sportovně-relaxační zóně. Ta již v červnu nabídne nové lanové dětské hřiště, fitness a workout cvičiště i piknikový prostor s moderními veřejnými grily. V jejich blízkosti vyroste již na podzim také nový moderní gastro pavilon. To bude jen začátek výrazné proměny této části Výstaviště. Sportovní aktivity doplňuje nově otevřená boulderová stěna u plaveckého bazénu, jedna z nejmodernějších v Evropě s celkovou plochou 192 m2.

 

„Naším úkolem je udělat z Výstaviště místo, kam běžně chodí Pražané a užívají si jej. Je to místo s bohatou historií a zajímavou architekturou, má nezaměnitelného genia loci. Chceme z něj vytvořit multifunkční, celoročně otevřený prostor, kde jeho návštěvníci vždy najdou něco nového a zajímavého. A celou řadu změn nabídneme už letos,“ dodává předseda představenstva společnosti Tomáš Hübl.