Výstava Dana Materny Česko z letadla v Czech Photo Centre

Fotograf Dan Materna z mediálního domu Mafra se věnuje fotografování České republiky z letadla více než 12 let. Kolekci snímků s názvem Česko z letadla představí autor v galerii Czech Photo Centre v Nových Butovicích. Výstava téměř stovky unikátních fotografií potrvá do 1. března 2020.

Česko z letadla

„Většina souborů samozřejmě vzniká cíleně. Vymyslím si téma a po domluvě s pilotem vytvoříme letový plán, a když je vhodné počasí, obletíme jednotlivá vytipovaná místa. Během přeletu samozřejmě vyhlížím z okna a hledám další nové motivy. Část fotografií tak vznikne vlastně náhodou. Například tak vznikla moje oblíbená fotografie louky za domem, která je posetá novými bazény čekajícími na své kupce. Nazývám ji, sklad bazénů‘. Nebo nedávno při návratu z fotografování kůrovcové kalamity v okolí přehrady Orlík jsem u Prahy objevil nákladními auty rozježděné stavební parcely, vlastně výtvarné dílo. Ve chvíli, kdy motiv spatřím, hned křičím do mikroportu sluchátek na pilota, ať mi udělá okruh,“popisuje své fotografování z letadla Dan Materna.

Většina fotografií vznikla ve spolupráci s pilotem Miroslavem Kovářem a z jeho letadel L 200 Morava imatrikulací OK-OGA, OK-OFI, OK-PLG. Dan Materna vytváří fotografie výrazně posunuté do výtvarné roviny. Využívá symetrie krajiny či neobvyklých prvků, které vytvářejí jedinečné obrazy. Na desítkách fotografií je vyobrazena krajina ve všech svých podobách. Z neobvyklého úhlu uvidíte města, civilizaci, technická díla, architekturu, události běžného života i přírodní živly.

Dan Materna

se o fotografování začal zajímat již na základní škole. Vystudoval obor fotografie na SPŠ grafické v Praze. Patří k nejlepším českým fotožurnalistům. Fotografuje pro periodika MF Dnes, Lidové noviny, Téma ve vydavatelství Mafra.

Fotografie Dana Materny obdržely mnoho ocenění, včetně titulu Fotografie roku 2007 v soutěži Czech Press Photo, kdy mezinárodní porota vybrala jeho snímek Exekuce dítěte. Dan Materna je autorem obrazových publikací Tajemství českého lesa /2009/, Já, zlatý retrívr /2013/, Rok s retrívrem /2017/, Česko z letadla /2015/.

Otevírací doba:

Výstava bude otevřena do 1. března každý den kromě pondělí. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin.

Vstupné:

Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun.

Galerie Czech Photo Centre

Seydlerova 2835/4, Praha 5

Více informací nalezdete ZDE

Komentovaná prohlídka k výstavě

27. 2. 2020 od 17.30h se můžete těšit na poslední komentovanou prohlídku k výstavě Česko z letadla

Do galerie zavítá autor fotografií Dana Materna, který pracuje ve vydavatelství MAFRA, kde se kromě běžné redakční práce – reportáže, portréty, sport – věnuje fotografování přírody a více než 12 let fotografuje Českou republiku z letadla.

Vstupné: základní 80Kč, snížené 40Kč

 

Foto: MAFRA, Dan Materna