Výjimečné přetížení Sněžky si žádá výjimečná opatření

Extrémní a symbol – tato dvě slova zcela vystihují Sněžku. Nejvyšší hora Česka je symbolem pro všechny Čechy. Extrémní je pak z mnoha pohledů. Roční průměrná teplota 0,2 ˚C a vysoké množství dešťových a sněhových srážek řadí vrchol Sněžky mezi nejextrémnější prostředí u nás. Průměrná denní návštěvnost je rovněž extrémní – dosahuje 5 000 návštěvníků, ve výjimečných případech až dvojnásobek. Tím se vrchol Sněžky stává turismem nejzatíženější přírodní lokalitou u nás. V místech za koridory, vymezujícími prostor pro návštěvníky, zároveň v drsných podmínkách roste řada unikátních druhů rostlin. Tato neudržitelná situace přiměla obě správy národních parků přijmout sérii opatření, která mají zajistit, aby křehká příroda nebyla poškozována.

Regulace pohybu na vrcholu a nové lavičky

Návštěvníkům vrcholu byl v minulosti vyhrazen prostor přibližně o velikosti poloviny fotbalového hřiště, kde se mohou pohybovat. Mnozí to ale nerespektují a vstupují na alpínské trávníky či lezou po skalách. Proto Správa KRNAP a Dyrekcja KPN v letošním roce oddělily prostor přírody od návštěvníků oranžovou ochrannou sítí. Tato metr vysoká síť posílí již v současné době instalované řetězové zábrany, které ale lidé ve velkých počtech překračovali. Oranžová ochranná síť je jasně viditelná a na vrcholu hory opravdu působí nezvykle. Je ale reakcí na dlouhodobé a již naprosto neudržitelné jednání některých návštěvníků. Zároveň budou pro celou letní sezónu vyčleněni strážci, kteří budou celý den na Sněžce dohlížet na dodržování zákonných pravidel. Tato strážní služba bude posilována i o služby s Policií ČR. Zároveň na Sněžce přibylo 20 laviček na sezení, abychom zvýšili návštěvnický komfort přímo uvnitř návštěvnického prostoru.

Sněžka

Zvláštní jehlancovitý tvar 1 603 m vysoké Sněžky vznikl v dobách ledových. V důsledku mrazivého a větrného klimatu tam vznikly mrazem tříděné půdy. Kamenné mnohoúhelníky a brázdy, svahové terasy či rozsáhlé kamenné sutě jsou jejich významnými pozůstatky. V minulosti – zejména na východním úbočí Sněžky, na Obřím hřebeni – se staly terčem stavitelů kamenných pyramid (mužíků). Ti tak často nevratně zastavili proces trvající desítky tisíc let. Kromě neživé přírody je Sněžka domovem řady druhů charakteristických pro severskou tundru a alpínské trávníky. Některé z nich nenajdete nikde jinde na světě. Roste zde rozrazil chudobkovitý, pampeliška krkonošská, jestřábník severský nebo bika klasnatá, lipnice plihá a sítina trojklanná. Na zemi na skalách hnízdí pěvuška podhorní či linduška horská. Kamenné sutě jsou zase domovem lišejníků rodů vousatec, pukléřka či šídlovec. Z přírodovědeckého hlediska je přírodní prostředí na Sněžce nenahraditelné a není možné připustit jeho ohrožení a ničení masivním počtem neukázněných návštěvníků.

 Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap