Výbuch v Bejrútu 4.8.2020 – videa

Výbuch v Bejrútu , videa a informace . Bejrútem otřásla masivní exploze, vybuchl sklad ledku 

Dvě  exploze v bejrútském přístavu, které v úterý poničily několik čtvrtí, si vyžádaly již přes 100 mrtvých a více než 4000 zraněných – Libanonský červený kříž.

Bejrút (arabsky بيروت‎‎ Bajrút, francouzsky Beyrouth) je hlavní a největší město Libanonské republiky. Podle posledních předpokladů z roku 2007 žilo v Bejrútu a přiléhajících městech přibližně 2,1 miliónu obyvatel, což byla téměř polovina všech obyvatel Libanonu. V samotném Bejrútu, který se nachází na poloostrově v Středozemním moři, žije přes 360 tisíc obyvatel, zástavba bejrútských předměstí se však rozpínají na pobřeží od Mezinárodního letiště Rafíka Harírího až po historické městečko Byblos, ležící asi 50 kilometrů od sebe.

Jedná se o jedno z nejstarších hlavních měst a nejstarších měst na světě vůbec. Trvale je obýváno přibližně 5 tisíc let, první zmínka o Bejrútu, která byla nalezena při vykopávkách v Egyptě, pochází z 15. století před naším letopočtem.

Bejrút hraje klíčovou roli v rámci libanonské ekonomiky. Většina místních, ale i zahraničních bank, společností a dalších podniků sídlí v Bejrútu. Toto město nazývané „Paříž blízkého východu“ však v minulém století sužovala občanská válka, během které bylo město zničeno. Bejrút se tak již od konce války rekonstruuje.

I přes problémy války je dnes Bejrút navštěvovaným městem. Město patří mezi velmi globalizovaná města s mezinárodním významem. Patří též mezi vyhledávané destinace turistů z jiných arabských zemích, jelikož je Bejrút a celý Libanon na rozdíl od ostatních arabských zemí poměrně liberální. Město samotné se dělí na převážně muslimský západní Bejrút a křesťanský východní Bejrút, zatímco jeho předměstí jsou převážně křesťanská.

Další informace : www.wikipedia.org

Epicentrum výbuchu v Bejrútu.