Vlak se zdravotnickým materiálem dorazil z Číny do Pardubic

30. května 2020 byl z města Xi´an (provincie Shaanxi, centrální Čína) vypraven ucelený kontejnerový vlak ložený protiepidemickými materiály a zdravotnickým vybavením. Vlaková souprava byla sestavena z železničních vozů držitelů AO Kedentransservis a PAO „TransContainer. Vlak mířil do České republiky, do Pardubic.
Přeprava byla organizována společnostmi ČD Cargo Logistics a.s., AO Kedentransservis, PAO TransContainer, AO Economou Shipping a PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa na základě objednávky Ministerstva vnitra České republiky. Čtyřicet šest 40stopých kontejnerů s jednorázovými zdravotnickými oděvy, rouškami, rukavicemi a další zdravotnickou výbavou dorazil na terminál v Pardubicích 14. června 2020. Doručené zboží je určeno pro nemocnice v Praze a Pardubicích a k přerozdělení do dalších regionů. Dopravu vlaku po tratích Správy železnic zajistilo ČD Cargo.


Přeprava byla realizována na základě již uskutečňujícího projektu stálých přeprav přes území Kazachstánu, Ruské federace, Ukrajiny a Polska, který byl zahájen v prosinci minulého roku. Doba dodání zboží kontejnerovým vlakem z odesílací stanice do Pardubic činila 15 dní.


Aktuálně do České republiky směřuje další dva ucelené kontejnerové vlaky se zdravotnickým materiálem. Jejich příjezd se očekává nejpozději do 30. června 2020.

Foto: Ladislav Seidenglanz a Diana Melniková