Vítr v Čechách a na Moravě březen 2019


Automobilovou dopravu v Olomouckém kraji dnes ráno komplikují spadlé stromy, kvůli kterým je od nočních hodin dočasně uzavřeno několik úseků silnic. Vichr v noci zasáhl celé území Olomouckého kraje. I když už rychlost větru klesla, tak by řidiči kvůli popadaným větvím a stromům měli jezdit opatrně. Hlavní silniční tahy v kraji jsou z zpravidla průjezdné bez větších problémů. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Spadlé stromy v Olomouckém kraji uzavřely několik silnic

Například na Šumpersku jsou kvůli spadlým stromům uzavřeny silnice z Bratrušova do Hanušovic, z Hrabenova do Šumperka či silnice třetí třídy z Loštic směrem na Obectov.

Na Olomoucku spadlé stromy zatarasily silnici z Bouzova na Loštice, cestu u Mladče i silnici z Hluboček do Posluchova a silniční komunikace v okolí Moravského Berouna. Dočasně byla uzavřena také silnice u Kozlova a dopravní problémy jsou kvůli vyvráceným stromům na silnici ze Šternberka do Huzové.

Vozovky jsou ráno v Olomouckém kraji většinou holé a mokré. Pouze v horských okresech Jeseník a Šumperk po nočních sněhových a dešťových přeháňkách pokrývala některé silnice slabá vrstva čerstvého sněhu. Správci silnic proto časně ráno vozovky posypali, nyní jsou už holé a mokré.


Moravskoslezští hasiči zaznamenali od soboty téměř čtyři stovky výjezdů kvůli silnému větru. Likvidovali hlavně spadlé stromy a uvolněné střechy.

Kvůli silnému větru je v ČR bez proudu kolem 315.000 odběratelů. ČEZ hlásí zlepšení situace, kalamitní stav ale stále platí téměř v celém Česku.


Středočeští hasiči měli stovky výjezdů kvůli silnému větru

Středočeští hasiči měli stovky výjezdů kvůli silnému větru. Do dnešních 06:00 zaznamenali 416 událostí souvisejících s počasím a další přibývají. Nejčastěji zasahují u popadaných stromů či větví, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda. Mnoho domácností je bez proudu, energetická společnost ČEZ vyhlásila v noci kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav na celém distribučním území.

„Nejvíce problémů bylo hlášeno na Benešovsku, Mladoboleslavsku a Příbramsku. Ve 333 případech se jednalo o popadané stromy a ulámané větvě,“ uvedl Svoboda. Ve 13 případech šlo o dopravní nehody, při nichž auto najelo do stromu nebo strom spadl na vozidlo.

Hasiči v souvislosti s výstrahou meteorologů před velmi silným větrem povolali do služby posily. V celém kraji sloužili v plných stavech, posíleno bylo také operační středisko. Zásahy pokračují, přestože se situace již uklidňuje. „Nárůst už není tak enormní. Ale vzhledem k tomu, že se rozednělo a lidé chodí do práce, tak nám hlásí nové události,“ dodal mluvčí kolem 07:00.

Kalamitní stav pro Karlovarský a část Plzeňského a Středočeského kraje vyhlásil ČEZ už v neděli večer. O půlnoci firma vyhlásila kalamitu i v dalších sedmi krajích, kde působí. Ve středních Čechách jsou bez proudu například lidé v Říčanech u Prahy, kvůli výpadku proudu bylo do odvolání zavřeno volnočasové centrum Na Fialce, kde je bazén, bistro a sportovní hala. Problémy jsou i na dalších místech regionu.

ČTK