Více zeleně, více stromů, méně betonu. Vídeň revitalizuje Praterstern.

Významný dopravní uzel Praterstern denně využívá asi 150 tisíc Vídeňanů. Podle plánů vídeňské radnice má okolo betonového náměstí vzniknout 2,5 metrů široký zelený prstenec tvořený stromy, květinami, lavičkami a mlhovišti. Ty mají vedle zkvalitnění životního prostoru sloužit i jako opatření zabraňující tvoření tzv. tepelných ostrovů.

Revitalizace dopravního uzlu na vídeňském Pratersternu

Dlouho plánovaná revitalizace dopravního uzlu na vídeňském Pratersternu dostala zelenou. Významně zelená bude i jeho podoba, která je založena na prstenci o rozloze 1 400 metrů čtverečních. Podle slov vídeňské radní Ulli Simy si zde Vídeň dala jasný cíl zvýšit podíl zeleně, zasadit více stromů a snížit podíl betonu. Zvýšení podílu zeleně přitom dosáhne až dvojnásobku oproti stávajícímu stavu. O zpříjemnění klimatu se postará i vodní plocha s mlhovišti a sprchami na rozloze o velikosti 500 metrů čtverečních. Ta má zpříjemnit život obyvatelům obzvláště v horkých letních dnech a sloužit jako místo pro odpočinek. Vedle relaxu významně přispěje i ke zlepšení současné situace na Pratersternu, který je zároveň i významným tepelným ostrovem.

„Uděláme Praterstern zelenější a chladnější. O to se postará nových 55 stromů, nové rostliny i vertikální zahrada. Vedle zlepšení mikroklimatu zajistíme i mnohem více místa pro obyvatele, protože toto místo významně zatraktivníme“, okomentoval revitalizaci Pratersternu radní pro životní prostředí Jürgen Czernohorszky a vysvětluje princip zavlažování stromů: „Stromy, které zde budeme sázet, budou odolnější vůči horku a budou lépe zásobovány vodou. Tím si budou moct i za ztížených podmínek zachovat svou chladící a stínící funkci,“ doplňuje Czernohorszky. Stromy budou mít podle radního dostatečný prostor pro růst kořenů a budou pod zemí navzájem připojené na zavlažovací systém, který bude čerpat jak z dešťové vody, tak z instalované relaxační vodní plochy. V zavlažovacím systému nebudou chybět ani speciální záklopky, které zabrání, aby se posypová sůl používaná v zimě dostala do kořenového systému stromů. Vedle stromů zde budou vysázeny další keře i rostliny, které se hodí do města a zvládnou vysoké letní teploty. Zeleně se dočká i skleněná střecha nacházející se před nádražní budovou. Zde totiž bude instalována vertikální zahrada. O dostatek vláhy se pak postará již zmíněná vodní plocha ve tvaru hvězdy, která bude tvořena systémem mlhovišť, sprch a kašen na ploše o rozloze 500 metrů čtverečních.

 

Chybět nebude ani nový mobiliář ve třech různých obměnách, který bude jednotný pro celý vzniklý park a odkazovat na formu prstence. Všechen mobiliář bude v noci také podsvícen a zajistí tak větší pocit bezpečí. S revitalizací Pratersternu plánuje město začít na podzim tohoto roku. Jeho obyvatelé i návštěvníci se na revitalizovaný park pak budou podle vyjádření vídeňské radnice moct těšit už v létě 2022.

 

Foto: © Arge Praterstern, KENH Architekten und DnD Landschaftsplanung

Download