Velká cena Miami – nedělní závod – Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team

Fernando Alonso FL: 1:30,519 P03

Lance Stroll FL: 1:30,862 P12

„Byl to náročný závod . Lance i Fernando jeli bezchybně a maximalizovali každou příležitost – Fernando dojel na třetím místě a získal cenné body. Lance se musel probíjet provozem, ale předvedl několik fantastických předjetí. Bylo frustrující přijít o bodovanou pozici na konci.“ Tom  stručně vysvětluje, jak závod probíhal, a vyzdvihl velké úsilí pilotů na trati.

Fernando Alonso

„Měl jsem tam trochu osamělé odpoledne, ale svůj závod jsem si užil. Proti Maxovi [Verstappenovi] a Sergiovi [Perezovi] jsem nemohl skutečně nic udělat, ale naštěstí dnes nebyl žádný tlak zezadu, takže beru tento výsledek.“ Fernando popisuje závod ze své strany, kde poté, co vytlačil Ferrari Carlose Sainze, dokázal pohodlně jet svým tempem bez problémů zezadu.

Lance Stroll

„Byl to dnes těžký závod a bylo pro nás těžké udělat obrovský pokrok z 18. místa na startovním roštu. Vůz se cítil dobře, ale uvízl jsem ve vlaku DRS a kolem mě byl hustý provoz.“ Lance vysvětluje, jak jeho závod dopadl. Se spoustou aut před sebou dosáhl solidního pokroku v úvodních fázích, než se ocitl uprostřed vlaku aut, což omezovalo jeho postup.

 

„Fernandův závod byl o řízení strategie od střední až po tvrdou sadu pneumatik. Vyšlo mu to dobře: Ferrari šlo na underrcut se Sainzem, ale rozhodli jsme se vyrovnat stinty a předjet ho na trati. Poté byl Fernando schopen upevnit třetí místo a pohodlně se vyhnout autům za ním.“ Tom hodnotí Fernandův úspěšný závod. Zatímco Sainz zpočátku ve fázi pit stopů předjel Fernanda, dvojnásobný mistr světa dokázal na trati překonat svého krajana a stáhnout  sedmisekundový náskok.

„Z prvních pěti závodů jsme získali čtyři umístění na stupních vítězů – a umístění na stupních vítězů nám v Baku uniklo jen o osm desetin sekundy – takže to byl fantastický začátek naší sezóny.“ Fernando uvádí své hodnocení na začátku svého působení v týmu AMF1. V šampionátu jezdců je pohodlně třetí, má více umístění na stupních vítězů F1 než jeho posledních sedm sezón dohromady.

„Rozhodli jsme se pro dlouhý stint na tvrdých sadách pneumatik a zvládli jsmehoe dobře; pak už šlo jen o rozhodnutí, kdy zajet do boxů, abychom se ujistili, že zbývá dostatek kol k maximalizaci tempa na střední směsi.“ Mezery ve střednu polei byly těsné, což znamená, že volba, kdy udělat zastávku v boxech, aby bylo možné co nejlépe využít střední směs pneumatik, byla klíčem k výsledku, jak vysvětluje Lance.

„Bez DNF a bez Safety Caru bylo pro Lanceho těžké udělat pokrok na trati. Přidejte k tomu nízkou degradaci a bylo to ještě složitější – protože mnoho vozů bylo schopno jet podobným tempem. Ale  jeho závod byl extrémně dobrý, byl typicky statečný na brzdách a získal spoustu míst, aby skončil dvanáctý.“ Jak Tom vysvětluje, pro Lanceho to byl celkově náročný závod. Nevzdával se však až do konce a po několika smělých předjížděcích manévrech, které poskytly akci přímo k šachovnicové vlajce, ho dělilo jen pár sekund od bodovaných pozic.

„Jednoho dne, až se naskytne příležitost vyhrát, se musíme ujistit, že jsme v nejlepší pozici, abychom ji mohli využít. A to je přesně to, co právě teď děláme.“ Fernando chce být i nadále připraven vrhnout se, když se mu naskytne jakákoli šance na dobrý výsledek. Jeho cílem je přenést tuto formu kupředu do brzkého trojzávodu, včetně jeho domácího závodu.

„Předjetí Alexe [Albona] v první zatáčce jsem si užil, ale při zpětném pohledu jsme mohli jet do boxu o pár kol dříve, abychom se pokusili získat 10. místo. Byl to víkend, od kterého se můžeme učit – což uděláme – a já se těším , až se vrátím do Imoly.“ Z mnoha předjetí, které Lance v závodě provedl, byl nejlepší předjížděcí manévr s Alexem Albonem. Také se snaží vzít si ponaučení z tohoto víkendu dopředu a chce se odrazit na Autodromo Enzo e Dino Ferrari.

„Uzavřeli jsme toto dvojzávody tím, že jsme získali 37 bodů a udrželi si druhé místo v poháru konstruktérů. Velké díky celému týmu za jejich neuvěřitelné úsilí v posledních několika týdnech. Přeskupíme se a vrátíme se stejně silní do trojzávodu, který začne koncem tohoto měsíce.“  Uzavírá Tom, který oceňuje tým za jeho neuvěřitelné dobře odměněné úsilí a těší se na trojzávod začínající Velkou cenou Emilia Romagna za dva týdny.

Zdroj: Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team

Výsledky – Grand Prix Formule 1 – 2023