Veletrhy BIOFACH & VIVANESS zpět na scéně.

Po 29měsíční covidové přestávce oslavily veletrhy Biofach a Vivaness svůj comeback nezvyklou jednorázovou „letní edicí“ v roce 2022. Letos se největší evropský veletrh biopotravin a přírodní kosmetiky uskuteční v Norimberku   opět v klasickém zimním termínu a to od 14. do 17. 2. 2023.

 

Loňského letního veletrhu se zúčastnilo 2276 vystavovatelů (včetně 176 na VIVANESS)

z 94 zemí. Veletrh navštívilo víc jak 24 tisíc návštěvníků ze 137 zemí. Vystavovatelé představili novinky a trendy bio branže a branže přírodní kosmetiky v 11 výstavních halách na ploše 92400. m². Kongresu se zúčastnilo 5151 účastníků, kteří vyslechli 123 odborných přednášek. Akce nabídla četné vrcholy, včetně Zemědělského fóra na kongresu, vyhrazené výstavní plochy „Unpackaged“ a Workshop Area ve VIVANESS, všechny měly svůj debut v roce 2022.

Doprovodný kongres se zaměřil na témata orientovaná na budoucnost, nejnovější vývoj a výzvy, kterým tyto dva sektory čelí. Výstavní trendy pro rok 2022: „Produkty šetrné ke klimatu“, „lokální suroviny“, „udržitelná obalová řešení“ a „dobré životní podmínky zvířat“ (BIOFACH) a „méně plastů“, „přírodní veganská kosmetika“, „holistická péče o vlasy“ (VIVANESS). Vedle hlavního tématu „Organic.Climate.Resilience“ se kongres v roce 2022 zabýval otázkami souvisejícími se současným vývojem a trendy na trhu, jakož i politickými a legislativními rámci. Hlavní téma bylo, jak prostřednictvím „Eko“ přeměnit produkci potravin v odolnější a ohleduplnější k životnímu prostředí.

Biofach 2023

Ani letos nebude chybět paralelně probíhající odborný kongres, jehož letošní téma zní „Bio, potravinová suverenita a skutečné ceny.“ Jak uvádí zpráva Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO): „Potřebujeme agroekologický vývoj zemědělství, výroby a spotřeby potravin.“ Kongres BIOFACH 2023 si proto klade za cíl zaměřit pozornost na vztah mezi ekologickým systémem jako zemědělstvím budoucnosti, transformací, globálním krizovým řízením a potravinovou bezpečností, včetně skutečných nákladů. Budou identifikovány, analyzovány a diskutovány způsoby, kterými organický systém přispívá k udržitelnějším zemědělským, sociálním a nutričním volbám. Jaký potenciál nabízí organický systém planetě? Jaké úkoly globálního rozvoje leží před politiky, tvůrci pravidel, sdělovacími prostředky a společností, a konkrétně pro sektor (ekologického) zemědělství? Kde se organický systém v současnosti nachází? Budou se zkoumat příležitosti a rizika v kontextu klíčové otázky: „Ekologické zemědělství, ochrana klimatu a zdraví: Jaká je souvislost mezi zdravou půdou a zdravými lidmi? Tematické zaměření kongresu společně vypracovali IFOAM, BÖLW (Německá federace výrobců biopotravin) a BIOFACH. IFOAM – International Federation of Organic Agriculture Movements je celosvětová organizace pro organické zemědělství s více než 700 pobočkami ve více než 100 zemích.

BIOFACH, přední světový veletrh biopotravin, otevře své brány v Norimberku od 14. do 17. února 2023 spolu s VIVANESS, mezinárodním veletrhem přírodní a organické osobní péče.

Nový harmonogram od úterý do pátku z roku 2022 z roku 2022 zůstane zachován. Po začlenění veletrhu Vivaness do hal BIOFACHU pouze pro letní edici, se nyní vrátí do haly 3 C.

„Už se těšíme, až znovu shromáždíme komunity biopotravin a přírodní a biokosmetiky na místě v Norimberku a nabídneme jim rámec pro inovace a transformaci, inspiraci a networking! V roce 2023 se naši mezinárodní odborní návštěvníci mohou těšit na komplexní vystavení produktů přibližně 2 700 vystavovatelů, z toho 200 na VIVANESS,“ říká Danila Brunner, ředitelka BIOFACH a VIVANESS. „Zejména v současné době je důležitější, než kdy jindy osobně se setkávat a vyměňovat si nápady a znalosti a dívat se do budoucnosti, abychom připravili půdu pro problémy, které ji budou definovat. Jinými slovy, společně vydláždit cestu!“

Komplexní řada vystavených certifikovaných bio produktů ukazuje jejich rozmanitost – od čerstvých produktů, jako jsou mléčné výrobky a sýry, ovoce, zelenina, suché produkty, jako jsou obiloviny a luštěniny, ořechy a cukrovinky až po nápoje. Nebudou chybět ani oblíbené zážitkové světy: víno, olivový olej a vegan. Během veletrhu budou mít účastníci opět možnost hlasovat pro svůj oblíbený výrobek v sedmi kategoriích v rámci soutěže o nejlepší nový výrobek. Mezinárodním patronem BIOFACH je IFOAM – Organics International, národní podpůrnou organizací je Německá federace výrobců biopotravin (BÖLW). S dalšími šesti akcemi BIOFACH v Číně, Indii, Japonsku, Jižní Americe, Thajsku a USA má BIOFACH World globální zastoupení a rok co rok sdružuje více než 4 500 vystavovatelů a 150 000 odborných návštěvníků.

Ani v roce 2023 nebude nechybět na veletrhu BIOFACH společná expozice českých firem pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, na které prezentuje své novinky v hale 4 A osmnáct českých firem. Seznam českých vystavovatelů:

Alika a.s., Amylon, a.s., Biogas Bohemia spol. s r.o., České ghíčko s.r.o., Extrudo Bečice s.r.o., FRUJO a.s., Hopi Popi a.s., I love Hummus s.r.o., King Food Bohemia s.r.o., Kitl s.r.o., kojibakers s.r.o., Ministerstvo zemědělství, Nemléko s.r.o., Orzo Coffee s.r.o., POEX Velké Meziříčí a.s., PRO-BIO obchodní společnost s.r.o., SOLEX AGRO s.r.o., Vinné sklepy Kutná Hora s.r.o.,

Úspěšná historie veletrhu začala   v roce 1990 v Ludwigshafenu.

Prvního Evropského veletrhu biopotravin a přírodních produktů se zúčastnilo asi 2 500 návštěvníků. Na výstavišti v Norimberku se veletrh konal poprvé roku 1999.  V roce 2001 se zakladatelé rozhodli dát organizaci BIOFACHU do rukou výstaviště Nürnberger Messe.

Další informace ZDE

Jaromír a Věra Hamplovi 

Foto: NürnbergMesse