V pátek bude u Kina Dukla odhalena Lavička Václava Havla

Primátorka statutárního města Jihlavy Karolína Koubová v 17 hodin v pátek 21. srpna slavnostně odhalí Lavičku Václava Havla, která bude umístěna před Kinem Dukla.

 

Slavnostní odhalení Lavičky Václava Havla doprovodí saxofonové kvarteto A/Quartet a promítání filmu Havel v Kině Dukla. Nápad umístit do Jihlavy umělecký předmět věnovaný Václavu Havlovi vzešel od mladé obyvatelky, které nechtěla být jmenována. Radní města Jihlavy s tímto nápadem souhlasili a spojili iniciátorku s Nadací Vize 97 Dagmar a Václava Havlových, která umístění památníku schválila. Soukromníkem bylo financováno také pořízení uměleckého předmětu.

„Iniciátorce i soukromému investorovi, tímto velice děkujeme. Demokratické hodnoty je třeba si připomínat,“ vyjádřila primátorka města Karolína Koubová.

„Protože je součástí pamětního místa i lípa, setkali jsme se zástupci odboru životního prostředí a také s městskými architekty nad vyhledáním vhodného místa. Nakonec jsme vybrali prostor před Kinem Dukla, který v sobě nese kulturu, historii a díky nedalekým středním školám i propojení na mladé generace,“ uvedla radní pro oblast kultury Silvie Čermáková.

Hlavní myšlenkou toho veřejného díla, je podnítit obyvatele k setkání a dialogu. „Vedle náhodných kolemjdoucích nebo studentů mohou lavičky využít i diváci filmových představení a také návštěvníci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů,“ dodala Silvie Čermáková.

Zdroj: Jihlava