Ubytovací statistiky v Košickém kraji vykazují pozitivní čísla

Podle organizace Košice Region Turismus počet přenocování za toto období překonal hranici 300 tisíc.

Nárůst počtu ubytovaných

V ubytovacích zařízeních na území Košického kraje se v období letních měsíců červen, červenec a srpen ubytovalo více hostů, než rok předtím. Celkový nárůst počtu ubytovaných činil 11,35%, což v číselném vyjádření znamená posun ze 120 231 (léto 2017) na 133 880 (léto 2018).

„Pro všechny subjekty působící v odvětví cestovního ruchu je vynikající zprávou, že statistické ukazatele nám rok od roku rostou. Těším se, že počet návštěvníků ze zahraničí meziročně výrazně stoupl, a to až o více než 15 procent. Jelikož letní sezóna je v našich podmínkách stěžejní, tyto údaje jsou slibné i z hlediska ubytovací statistiky za celý tento rok, „uvedla výkonná ředitelka Košice Region Turismus Lenka Vargová Jurková.

Vyšší návštěvnost se projevila i ve statistice nocí: 311 967 za toto léto je o 12,28% více než za stejné období loňského roku.Lze tedy říci, že počet přenocování rostl přímo úměrně s počtem návštěvníků.

Letní nárůst těší i předsedu Košického samosprávného kraje Rastislava Trnku: „Víme, že naše země dostatečně nevyužívá potenciál, který v oblasti cestovního ruchu má. Dlouhodobým cílem krajské samosprávy je proto systematická podpora turismu tak, aby v hospodářské struktuře regionu zaujal adekvátně místo. Jsem rád, že společnými silami, se všemi zainteresovanými aktéry, posouváme toto odvětví v Košickém kraji dále. „

 



Informační centrum na letišti Košice

Léto bylo také obdobím, kdy Košice Region Turismus pilotně provozoval na mezinárodním Letišti Košice informační centrum pro pasažéry. Význam projektu spočíval zejména v jeho nastavení a vyladění provozu na období mistrovství světa v hokeji 2019. Regionální informační bod fungoval denně, v nejfrekventovanějších časech příletů a odletů pravidelných linek z a do Istanbulu, Vídně, Prahy, Londýna a Varšavy.

„Více než pětinu klientely tvořili pasažéři slovenské národnosti. Druhou nejpočetnější národností byli Američané následovaní Brity, Turky, Němci a Čechy. Až polovina z dotazovaných uvedla jako důvod příletu do Košic návštěvu rodiny a přátel. Vysoké zastoupení měli i turisté. Téměř 17 procent tvořili byznys-cestující, „shrnula L. V. Jurková.