Tygří dvojčata Bulan a Wanita poprvé venku


Mláďata tygrů malajských narozená loni v říjnu, Bulan a Wanita, se v krásném jarním počasí poprvé podívala do venkovního výběhu. Tam teď budou trávit čím dál více času.

Mláďata tygrů

„Bulan a Wanita spolu s matkou Banyou vyšli do venkovního výběhu v jednu hodinu odpoledne a předpokládáme, že v něm setrvají do podvečera,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Doba jejich pobytu venku se bude postupně prodlužovat, takže po většinu jara a léta je návštěvníci budou moci sledovat v atraktivnějších venkovních prostorách. Nepochybuji o tom, že tato naše mimořádně vzácná tygřata budou středem pozornosti a velkým lákadlem k návštěvě Zoo Praha.“

Pro mláďata šlo po zhruba půlročním pobytu uvnitř pavilonu o velkou změnu – první setkání s trávníkem, stromy a keři, které teď podle kurátora savců Pavla Brandla dostanou pořádně zabrat. Výběh se vlivem řádění mláďat nejspíš brzy změní k nepoznání. „Jak se dalo čekat, tak první se odvážila do výběhu Wanita, která – ačkoliv je menší – tak je průraznější, ostřejší, a zhruba po deseti minutách už začaly první náznaky devastace toho výběhu, která teď bude následovat,“ popsal Brandl.

Tygr malajský je kriticky ohrožený; devět evropských institucí chová pouhých 19 jedinců, včetně Zoo Praha, která tyto šelmy chová od roku 2006. Ve volné přírodě žije odhadem posledních 250 dospělých jedinců.

 

 

 

 Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha