Týden pěstounství Středočeského kraje

Krajský úřad Středočeského kraje pořádá ve dnech 10. 9. – 14. 9. 2018 v rámci Projektu MPSV „Systémový rozvoj a podpora nástrojů SPOD“ ve spolupráci s OSPOD obecních úřadů obcí s rozšířenou působností Středočeského kraje, pověřenými osobami výkonem sociálně-právní ochrany dětí k provázení osob pečujících a některými dalšími spolupracujícími NNO první „Týden pěstounství Středočeského kraje“.

V průběhu týdne budou v lokalitách zapojených subjektů pořádány nejrůznější akce s cílem vyjádřit poděkování stávajícím dlouhodobým pěstounům za pomoc a péči o ohrožené děti, a přispět tak ke zvýšení prestiže dlouhodobé pěstounské péče, současně nabídnout široké veřejnosti možnost potkat se s pěstouny a seznámit se s jejich příběhy v rámci různých besed či projekcí filmů zaměřených na problematiku pěstounské péče a tematiku ohrožených dětí. Nejdůležitějším cílem týdne je pak podpora samotného procesu získávání zájemců o dlouhodobou pěstounskou péči a to především o ohrožené děti se specifickými potřebami a seznámení široké veřejnosti se smyslem a potřebou pěstounské péče jako dočasné péče o děti, které aktuálně nemohou vyrůstat ve své biologické rodině. V neposlední řadě budou pořádané akce příležitostí k neformálnímu setkání se zástupci OSPOD krajského úřadu, obecních úřadů a doprovázejících organizací, kteří budou připraveni zodpovídat dotazy spojené s pěstounskou péčí a systémem náhradní rodinné péče.

Týden pěstounství je určen především pro zájemce o dlouhodobou pěstounskou péči, stávající pěstouny i širokou veřejnost, která se chce obeznámit s problematikou pěstounské péče a náhradní rodinné péče.

Podobné akce proběhnou také v dalších osmi do projektu zapojených krajích.





Středočeský kraj stabilně podporuje formu dlouhodobé pěstounské péče jako systémového opatření ochrany a péče o ohrožené děti, které aktuálně nemohou vyrůstat u svých biologických rodičů či v jejich širší rodině. Dlouhodobou pěstounskou péči vnímá jako formu dočasné služby náhradní péče, které nabízí možnost ohroženému dítěti vyrůstat v rodinném prostředí, za současné podpory biologických rodičů dítěte ke stabilizaci situace a umožnění návratu dítěte zpět do jejich péče. Praxe bohužel ukazuje, že ne vždy je takový návrat možný a zájem, schopnosti nebo dovednosti biologických rodičů pečovat o své vlastní děti se nepodaří vzbudit resp. osvojit. Pěstounská péče se tak na dlouhou dobu stává jediným a nejvhodnějším životním zázemím pro tyto děti.

Podpořte pěstounství společně s námi.