Třídění olejů bude v Hradci jednodušší, město je začne od února svážet od domů

V Hradci Králové doposud sloužily ke třídění olejů sběrné dvory nebo oranžové kontejnery, které jsou k dispozici na 53 stanovištích ve městě. Nově bude jejich třídění ještě jednodušší a navíc se rozšíří. Od 1. února bude totiž zahájen svoz přímo od rodinných domů. Týká se to všech obyvatel města, kteří se zapojili do projektu Třídíme v Hradci.

„Rozhodli jsme se občanům opět usnadnit třídění a zavést novou formu svozu jedlých olejů. Za více než rok provozu si občané na tento typ třídění zvykli a produkce využitelného odpadu se postupně zvyšuje,“ říká ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek. Použité jedlé oleje budou Hradecké služby svážet od rodinných domů při výsypu nádob s plastem, papírem, bioodpadem nebo směsným komunálním odpadem. Umístit na popelnice je bude možné pouze v uzavřených plastových PET lahvích. „Občané si samozřejmě musí dát pozor na to, aby oleje umísťovali pouze do vhodných nádob, oleje ve skleněných obalech nebudeme svážet z důvodu jejich možného poškození při přepravě. Musí se jednat pouze o jedlé oleje, nebudou se odebírat motorové, hydraulické, mazací a jiné průmyslové oleje. Tento nebezpečný odpad od občanů převezmeme zdarma ve sběrných dvorech,“ doplňuje Hušek. 
Jedlé oleje je stále možné zdarma předat obsluze sběrných dvorů v Hradci Králové nebo vložit do speciálních oranžových nádob na jednom z 53 stanovišť ve městě. K dispozici jsou například v ulicích Jungmannova, Sekaninova, Severní nebo Štefánikova. Získaná surovina bude dále předávána k materiálovému využití. 
Zdroj: Hradec Králové