Těžiště světového trhu s diamanty se přesouvá a ceny růžových diamantů vyletěly raketově vzhůru

Během první poloviny roku 2019 hodnota obchodu s diamanty na nejstarší světové burze v Antverpách klesla o 14 procent ve srovnání se stejným obdobím 2018, ale průměrné ceny obchodovaných diamantů se zvyšovaly. Obchodníci v Antverpách se zaměřují na vyšší kvalitu a hodnotu diamantů.

„Světový trh s diamanty zaznamenal výrazný přesun na burzy do Tel Avivu, Hongkongu a Bombaje,“ komentuje posuny na trhu Alojz Ryšavý ze společnosti ALO diamonds. Střední vrstva v Indii a Číně bohatne, což se markantně projevuje i v segmentu luxusního zboží. „Pozoruhodné však je, že bohatí Číňané a Indové dávají přednost investičním šperkům před investičními drahokamy, čili jejich dokonalému řemeslnému zpracování,“ dodává Alojz Ryšavý. Hospodářský růst podporuje rozvoj luxusního segmentu, vznik nových firem a pracovní místa zejména v Indii.

Aktuální oznámení o zavření diamantového dolu v australském Argyle vyhnalo ceny růžových diamantů na několikanásobek a přimělo světové investory k revizi investic. Těžba se ukončí v roce 2020, protože zásoby růžových diamantů se vyčerpají. Růžové diamanty jsou oblíbené v investičních špercích a za uplynulé desetiletí se jejich cena zvýšila až čtyřnásobně.

Trh s diamanty je vysoce dynamický a výrazně ovlivňován změnami ve světovém dění. Obchodování je aktuálně ovlivňováno i nervozitou na trhu a zaváděním obchodních cel z důvodu probíhající obchodní války mezi USA a Čínou.

Vývozní ceny diamantů v prvním pololetí 2019 vzrostly o 10,5 procent a průměrná dovozní cena leštěných diamantů vzrostla o 9 procent ve srovnání s předchozím obdobím. V květnu 2019 se pohybovala cena za karát na úrovni 3 082 dolarů. Kurzový rozdíl, čili pokles eura vůči dolaru způsobuje, že nákup diamantů pro obchodníky v eurech zdražil až o 16 procent.

Globální produkce neopracovaných diamantů dosáhla v roce 2018 úrovně 148,2 milionu karátů diamantů v hodnotě 14,47 miliardy amerických dolarů. Objem vývozu surových diamantů klesl o 21 procent. „Růst cen diamantů na trhu kopíruje i poptávka po diamantových špercích,“ uzavírá hodnocení Alojz Ryšavý.