Sypače od středy zasahují na celém území kraje

Silnice zejména ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje zasáhlo sněžení a na řadě míst hrozilo náledí. Během středy a noci na čtvrtek napadlo na některých místech regionu až deset centimetrů sněhu. Silničáři jsou v pohotovosti a silnice intenzivně ošetřují už od středečního rána.

„Do zimní údržby jsme zapojili na 90 sypačů s radlicemi a desítky traktorových radliček a postupně podle přicházejícího sněžení a klesajících teplot jsme zasahovali od nejvyšších poloh až po nížinné oblasti kraje. Během včerejška až dnešního rána vyjížděly sypače na svoje okruhy opakovaně. Sněžit přestalo dnes ráno, všechny udržované komunikace jsou ošetřené,“ uvedl radní Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

 

Bohužel ani krajské Údržbě silnic se koronavirová epidemie nevyhnula. „Jednotlivá cestmistrovství si v případě potřeby vypomáhají tam, kde je to nejvíce potřeba, protože i mezi našimi zaměstnanci se covid-19 objevil. Například na cestmistrovství v Dobrušce máme aktuálně polovinu řidičů v pracovní neschopnosti kvůli koronaviru a tak musíme operativně zajišťovat vybrané okruhy zimní údržby silnic z Rychnova nad Kněžnou, popř. z Rokytnice v Orlických horách. Pro jejich práci je důležité, aby řidiči v této době jezdili se zvýšenou opatrností, ohleduplností a případně používali webovou aplikaci, díky které se dozví, kdy a kde byl naposledy úsek ošetřen,“ doplnil Jiří Brandejs, ředitel společnosti  ÚDRŽBA SILNIC Královéhradeckého kraje. Aplikaci  naleznete na webových stránkách www.uskhk.eu pod tlačítkem Zimní obslouženost.

 

V Královéhradeckém kraji silničáři zajišťují zimní údržbu silnic první, druhé a třetí třídy v celkové délce 3 751 kilometrů. Chemicky udržují 2 729 kilometrů, inertními materiály 419 kilometrů a pluhováním 392 kilometrů. Neudržovaných úseků je 211 kilometrů. Ve skladech pro posypové materiály je připraveno na 23 tisíc tun soli a 12 tisíc tun inertních materiálů.

Pro letošní zimní sezónu mají krajští silničáři k dispozici 121 sypačů s radlicemi, 50 nakladačů, 18 sněhových fréz a přes 110 traktorových radliček a do  zimní údržby se počítá se zapojením 85 dispečerů, 230 řidičů a 30 osob ostatního personálu.