Světový den divoké přírody slaví i naši rysové a my s nimi


Jeho pobytové stopy , rysové ,  nacházíme opět od roku 2009, kdy se do své domoviny vrátil po 200 letech.

V nedávné minulosti jsme realizovali projekt „Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000“, který přinesl informace o tom, že patrně došlo k vytvoření trvalé místní populace s nadějí na její rozmnožování. Přímé důkazy z české strany Krkonoš nemáme. Kolegům k polského národního parku se ale díky fotopasti podařilo vyfotit mláďata rysa, z čehož lze vyvodit, že se jedná o v Krkonoších narozené mladé. Odborníci celkový počet rysů žijících v Krkonoších odhadují na 2-3.

Obyvatelé hor ani turisté se rysa v žádném případě nemusí bát. Rys není pro člověka nebezpečný. Je tak plachý, že jej málokdo uvidí.

Celosvětové patří velké šelmy mezi nejznámější živočichy, ale přitom čelí řadě hrozeb. Většina z nich je přímo způsobena člověkem. Jejich populace klesají zejména v důsledku ztráty jejich přirozeného životního prostředí, ztráty potravní nabídky, konfliktu s lidmi, pytláctví a nelegální obchod. Například tygří populace klesla za posledních 100 let o 95 %. Populace afrických lvů jen za posledních 20 let poklesla o 40 %. Světový den divoké přírody, letos zaměřený právě na velké šelmy, má upozornit na tuto skutečnost a zvýšit zájem veřejnosti o tuto problematiku ve snaze zachovat tato krásná zvířata příštím generacím.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap