Světová atletika společně s Mezinárodní atletickou nadací (IAF) dnes spustila fond na podporu profesionálních sportovců,

Světová atletika společně s Mezinárodní atletickou nadací (IAF) dnes spustila fond ve výši 500 000 USD na podporu profesionálních sportovců, kteří trpí finančními obtížemi v důsledku pandemie coronaviru.
Prezident Světové atletiky Sebastian Coe, který také předsedá IAF, uvedl, že fond bude použit na pomoc sportovcům, kteří v posledních několika měsících ztratili většinu svých příjmů v důsledku pozastavení mezinárodních závodů , zatímco svět čelí zdravotnímu stavu nouze.

Mezinárodní nadace pro atletiku



Mezinárodní nadace pro atletiku, založená v roce 1986 s cílem podpořit charitativní účely zahrnující atletiku, za čestného předsednictví jeho veličenstva knížete monackého Alberta II přidělila prostředky ze svých rozpočtů na rok 2020 a 2021 na pomoc sportovcům prostřednictvím tohoto procesu.
Coe bude předsedat odborné multiregionální pracovní skupině pro posouzení žádostí o pomoc, která bude podána prostřednictvím šesti asociací Světové atletiky.


Mezi členy budou:

  • olympijský vítěz a držitel světového rekordu 1500 m Hicham El Guerrouj,
  • olympijská vítězka ve skoku o tyči Katerina Stefanidi (zastupující Komisi atletů WA)
  • členové výkonné rady WA Sunil Sabharwal (výbor pro audit)
  • Abby Hoffman, členové rady WA Adille Sumariwalla,
  • Beatrice Ayikoru a Willie Banks, člen výkonného výboru IAF a bývalý pokladník WA
  • Jose Maria Odriozola a Team Athletics St Vincent 
  • Grenadines President Keith Joseph.


Pracovní skupina se sejde tento týden, aby stanovila postup pro přidělování a rozdělování grantů jednotlivým atletům a hledala další způsoby, jak získat další prostředky do fondu.

 

Podpora pro potřebné



Coe uvedl, že je důležité, aby sport podporoval své atlety, kteří to za současných okolností nejvíce potřebují.


„Chtěl bych zvláště poděkovat Hichamovi, že nám tuto myšlenku přinesl, a princi Albertu za jeho silnou podporu tohoto projektu. Jsem v neustálém kontaktu s atlety po celém světě a vím, že mnozí zažívají finanční potíže v důsledku zastavení většiny mezinárodních sportovních soutěží za poslední dva měsíce. Naši profesionální sportovci se spoléhají na odměny v rámci svých příjmů a jsme si vědomi toho, že naše soutěžní sezóna na trati i na silnici je vážně ovlivněna pandemií. doufáme, že se nám v tomto roce podaří uspořádat alespoň nějaký závod, ale mezitím se také pokusíme prostřednictvím tohoto fondu a dalších peněz, které hodláme hledat prostřednictvím přátel našeho sportu, pomoci co možná největšímu počtu atletů.

Jeho veličenstvo kníže Albert II dodal: „Vytvořil jsem před více než 35 lety Mezinárodní nadaci pro atletiku spolu se zesnulým Primo Nebiolo, abych povzbudil a propagoval atletiku a poskytl finanční pomoc atletickým federacím a těm nejzasloužilejším sportovcům. Od svého vzniku Nadace rozdělila více než 30 milionů USD. Jsem potěšen, že za tuto iniciativu můžeme dát své zdroje, abychom mohli změnit životy sportovců, kteří v této době finančně strádají. Doufáme, že tato podpora pomůže sportovcům při přípravě na mezinárodní soutěže, včetně olympijských her v příštím roce, o udržení jejich tréninku, podporu jejich rodin, aby nebyli v této nejisté době vystaveni stresu. “

El Guerrouj řekl: „Pandemie způsobuje ekonomické strádání lidem v celé společnosti, včetně sportovců, a to je doba, kdy se musíme spojit , abychom si navzájem pomáhali. Jsem rád, že Seb a World Atletics reagovali tak pozitivně na můj návrh a vytvořili jsme fond pro atlety což se podařilo uskutečnit s podporou Mezinárodní atletické nadace. Pozastavení závodů mělo obrovský dopad na mnoho profesionálních sportovců, protože nemohou vydělat peníze , takže Jsem opravdu rád, že jsme našli způsob, jak jim pomoci. “