Studenti s postižením mohou žádat o Stipendium Bariéry.

 Rada Konta Bariéry vyhlásila výběrové řízení Stipendia Bariéry pro akademický rok 2020/2021. Stipendium je určené pro středoškoláky a vysokoškoláky z řad těžce zdravotně handicapovaných studentů. Přihlášku se všemi náležitostmi je možné zasílat do 31. 8. 2020. Projekt je financován z výnosů aukčních salonů Konta Bariéry.

Dlouhodobý unikátní vzdělávací projekt je financován z výnosů aukčních salonů Konta Bariéry. Z 66 stipendistů středních a vysokých škol, kteří se v otevřeném výběrovém řízení pro školní resp. akademický rok 2019/2020 o stipendium ucházeli, ho získalo 63 studentů. Naši stipendisté studují například na Univerzitě Karlově v Praze (19), Metropolitní univerzitě v Praze (6), Univerzitě Palackého v Olomouci (6), Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (2).

Úspěšným žadatelům je vyplácen měsíční příspěvek ve výši od jednoho do čtyř tisíc korun. Příspěvek není podmíněn studijními výsledky. Je chápán především jako sociální podpora, která pomáhá hradit část nákladů spojených se studiem. Rozhodnutí o tom, zda se Stipendium Bariéry žadateli v nadcházejícím školním roce přizná a v jaké výši, přijímá každoročně na základě individuálního posouzení všech došlých žádostí Rada Konta Bariéry. Rada zasedá v ustálených termínech a je složená z řad předních odborníků i známých osobností.

“Kdo zná naše stipendisty, ví, že jsou to často výjimeční lidé, jejichž přístup k životu je inspirativní. V doporučeních od jejich učitelů, lektorů a profesorů čteme opakující se přívlastky jako pracovitý, svědomitý, příkladný svou odhodlaností a vitalitou,” říká Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

„Jsem spíš bázlivá, první dny na nové škole jsem se rozkoukávala mezi spoustou lidí. Cítila jsem se sama, ale postupně rostl zájem se mnou komunikovat,“ říká stipendistka Debora Tlustá, která má vážné zrakové postižení. Přesto studuje na pražském gymnáziu Na Vítězné pláni.

Celková částka rozdělená Radou Konta Bariéry pro tento ročník byla 1 740 000 korun. Někteří stipendisté úspěšně završili studium bakalářským či magisterským titulem. Měsíční příspěvek handicapovaným studentům je nejen motivací, ale i finanční pomocí, bez které by nemohli studium dokončit, získat kvalitní vzdělání a mít tak lepší možnost uplatnění na trhu práce.

 

Důležité informace

Stipendium Bariéry https://www.kontobariery.cz/Projekty/Projekty-Konta-BARIERY/Stipendium-Bariery

Konto Bariéry – nejdéle trvající veřejná sbírka v České republice, každý den pomáhá lidem s handicapem a organizacím, které o ně pečují. Naším cílem je vracet handicapované zpět do života. Podporujeme je finančně díky skvělým partnerům a individuálním dárcům. Peníze, které nám dárci svěří skutečně zlepšují neuvěřitelně náročné životy lidí s různými druhy zdravotního postižení. Konto Bariéry doplňuje stát tam, kde jeho pomoc není dostatečná. www.kontobariery.cz