Stříbrný a bronzový úspěch sportovních střelců na MS v paratrapu

Na MS v italském Lonatu, které skončilo 26. září, se v brokové disciplíně paratrap představilo 77 reprezentantů z 19 zemí světa. Nechyběli ani čeští střelci, kteří startovali ve všech třech individuálních kategoriích. Prémiově se představili také v týmové soutěži PT1 (sedící) a PT3 (postižení horních končetin). Právě v této kategorii dokázali Jan Baumruk, Tomáš Dámek a Martin Tomek vybojovat stříbrnou medaili.

 

V součtu výsledků nedosáhli pouze na favorizované Italy a s velkým odstupem odskočili nováčkům z USA.

 

„Zejména vyrovnaný výkon Honzíka nám pomohl k fantastickému úspěchu“ komentovali po poslední položce týmoví kolegové Martin s Tomášem. Druhý český tým v kategorii PT1 obsadil sice třetí místo, ale díky tomu, že pouze tři státy na světě včetně ČR složily kompletní týmy v této kategorii, jednalo se o poslední příčku za druhými střelci z Itálie a překvapivými vítězi ze Spojených Arabských Emirátů. Přesto patří našim „vozmenům“ obrovský obdiv za podané výkony.

 

V individuálním hodnocení přiváží čeští „brokaři“ celkem dvě devátá místa (Jan Baumruk PT3 a Jaroslav Klimeš PT1), jedno desáté (Miroslav Lidinský PT2), dvě dvanáctá místa (Jakub Kosek PT1 a Milan Kolář PT2), patnácté (Tomáš Dámek PT3), sedmnácté (Martin Tomek PT3), dvacáté druhé (Miroslav Večeřa PT1) a dvacáté třetí (Roman Telička PT1).

Je potřeba konstatovat, že na „našlapaném“ MS mohli v jedné kategorii startovat pouze čtyři reprezentanti z každé země.

Paratrap (identická soutěž jako olympijský trap) se střílí se na stejné terče, ve stejných úhlech a rychlostech jako na olympiádě.

„To, že česká výprava oproti jiným věhlasnějším a zkušenějším státům složila hned dva kompletní týmy, svědčí o obrovském progresu paratrapu v ČR“ komentoval telefonicky společně s gratulací „iniciátor paratrapu v ČR“ David Kostelecký, který mimochodem zrod brokové parastřelby v ČR v roce 2017 osobně inicioval.

Zdroj a foto: FB Paratrap Czech