Starosta Prahy 3 otevřel revitalizovaný park U Kněžské louky

 V ulici U Kněžské louky byl otevřen revitalizovaný park. Je koncipován jako příjemný, čistý a přehledný, klidový veřejný prostor s využitím novodobých technologií. Praha 3 tak má další reprezentativní a nadčasovou zónu klidu a her.

Parčík na sídlišti Chmelnice byl před rekonstrukcí těžko udržovatelnou plochou s popraskaným asfaltem a nevyužívaným betonovým bazénkem. Tým architektů pod vedením Zdeňka Teplého ze společnosti Aplus ve spolupráci s ateliérem zahradní a krajinářské architektury Land 05 zde navrhl čistý a přehledný veřejný prostor. Cílem bylov ytvořit příjemný, klidový park promenádního charakteru s dominantními štěrkovými záhony, které zajistí jeho atraktivitu během celého roku. Důraz byl kladen na přehlednost prostoru, kvalitní a jasně definované povrchy, dostatečnou vybavenost mobiliářem a vzrostlé dřeviny.

Pro děti byla vytvořena netradiční terénní modelace s nerezovým tunelem s pochozím povrchem změkčeného materiálu jako prevence úrazu. Středová plocha parku má povrch mlatový a byla použita světlá velkoformátová dlažba. Vše je doplněno moderním dřevěným mobiliářema novým osvětlením.

„Park jsme pojali jako klidový a reprezentativní. Vrámci revitalizace jsme použili novodobé technologie“, uvádí Martina Forejtová, vedoucí architektka  zateliéru Land 05.„Příkladem je dešťový záhon, který vsobě skloubí hned několik zajímavých funkcí. Při dešti pojme velké množství vody, která je sem sváděna ze zpevněných ploch, a když se vyčasí, postupně ji zase odpaří. Osázen správně volenými trvalkami a okrasnými travinami pak pomáhá bojovat se suchem a horkem, která panují uprostřed velkých měst. Květy trvalek jsou atraktivní nejen pro lidi, ale je i zdrojem potravy vpodobě nektaru a pylu a dešťový záhon se tak stává útočištěm pro hmyz, ale i pro jinou drobnou faunu,“doplňuje Forejtová.

Za zmínku stojí sousoší Milenci od akademického sochaře Miroslava Jiravy, které bylo restaurováno a přemístěno do středu parku. V jeho čele stálo již od roku 1966, kde vedle něj byla v běhu času nevhodně umístěna plechová prodejna. „Milenci otočeni ke zdi prodejny se začali rozpadat a působili, jako by je tam někdo ve spěchu odložil. V roce 2014 bylo dílo restaurováno, nicméně i nadále zůstalo zády k lidema čelem ke zdi. V rámci letošní revitalizace parku se podařilo zajistit v koordinaci s Galerií hlavníhoměsta Prahy přesun Milenců zpět do parku. Jsou opraveni, vyčištěni a konečně jsou vidět“, vysvětluje Jiří Ptáček, starosta Prahy 3.

Stavba byla zahájena v listopadu 2019, byla realizována firmou VYSSPA Sports Technologya nyní je již park otevřený všem návštěvníkům. „Popřejme si všichni navzájem, ať to místo dobře slouží, podaří se ho uchránit před vandaly a udrží se v dobré kondici,“ uzavírá starosta.