Správa železnic nainstaluje systém ETCS mezi Mosty u Jablunkova a Dětmarovicemi

Správa železnic pokračuje v naplňování Evropského prováděcího plánu a Národního implementačního plánu ERTMS/ETCS. Celoevropský zabezpečovací systém začne instalovat na modernizované trati ze stanice Mosty u Jablunkova, která leží na státní hranici se Slovenskem, do Dětmarovic. V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele prací, jejich realizace se předpokládá od července příštího roku do konce roku 2022. Celkové investiční náklady stavby dosahují 382 milionů korun.   

Systém ETCS je standardizované evropské vlakové zabezpečovací zařízení, které zajišťuje plynulý provoz v mezinárodním železničním provozu mezi odlišnými systémy národních železnic. Jeho instalace současně zvyšuje bezpečnost vlakové dopravy.

Stavební práce budou zahrnovat instalaci balíz do kolejí v jednotlivých železničních stanicích a ve všech mezistaničních úsecích. Další důležitou součástí systému je radiobloková centrála (RBC), která bude umístěna v Centrálním dispečerském pracovišti Přerov. Současně se provedou úpravy stávajících staničních i traťových zabezpečovacích zařízení, která budou zajišťovat přenos dat o volnosti úseků, stavu jízdních cest, přejezdů a dalších informací do RBC.

Aktuálně jsou systémem ETCS pokryty tratě Kolín – Česká Třebová – Břeclav – státní hranice Rakousko/Slovensko a Břeclav – Přerov – Petrovice u Karviné – státní hranice Polsko. Celkem jde o 460 kilometrů, na kterých je zaveden ověřovací provoz. Do konce roku bude dokončena instalace ETCS v úsecích Přerov – Česká Třebová a Český Brod – Praha-Běchovice – Praha-Uhříněves.