Spojte romantiku s exotikou Dejte si valentýnské rande ve skleníku Fata Morgana

Přemýšlíte, čím letos obdarujete svou drahou polovičku na sv. Valentýna? Pozvěte ji na romantické rande do tropické džungle. Během procházky setmělým skleníkem se dozvíte zajímavosti ze života rostlin a odhalíte tajemství některých rostlinných afrodiziak. Na závěr si vychutnáte sklenku vína z vinice sv. Kláry, seznámíte se s letošní voňavou novinkou a dámy jako dárek obdrží květinu.

Komentovaná valentýnská provázení

Komentovaná valentýnská provázení skleníkem Fata Morgana se konají 14. února od 18.00. Místo na prohlídkách
je nutné si rezervovat předem na e-mailu eva.novozamska@botanicka.cz. Vstupné je 600 Kč za pár. Přijďte prožít romantiku v Troji.

Svátek sv. Valentýna už zdomácněl i v České republice a 14. únor je pro mnoho zamilovaných dvojic dnem, kdy chtějí oslavit svou lásku. Trojská botanická zahrada připravila pro zájemce o nevšední zážitek speciální valentýnská provázení skleníkem Fata Morgana. „Večerní prohlídky mají jedinečnou romantickou atmosféru, a proto jsme připravili i speciální valentýnskou verzi. Zájemci by určitě neměli váhat a účast si rezervovat včas. Počet míst je omezen a každoročně je o ně velký zájem,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.



Už od nepaměti jsou rostliny využívány při různých čarovných rituálech. Mnohým jsou přisuzovány povzbuzující, či dokonce afrodiziakální účinky. Některé z těchto magických rostlin můžete potkat i ve skleníku Fata Morgana. V sukulentní části roste například několik druhů myrhovníků. „Z poraněných kmenů myrhovníků se uvolňuje libovonná pryskyřice zvaná myrha, která se podobně jako kadidlo užívá při různých rituálech a náboženských obřadech. Myrha je pryskyřice, již ženy v minulosti užívaly mimo jiné k ovonění těla. Dočteme se o ní dokonce v Šalamounově Písni písní, krásné erotické básni, která je součástí Bible,“ uvádí Klára Lorencová, kurátorka užitkových rostlin.

Příjemným stimulantem, afrodiziakem a zároveň i antidepresivem je také kakao a čokoláda. „Kakaové boby, semena kakaovníku, se vybírají z plně vyzrálých plodů. Během zpracování vzniká charakteristická vůně a barva,“ dodává Lorencová. Plodící kakaovník pravý (Theobroma cacao) si návštěvníci prohlédnou na terase prostřední části skleníku Fata Morgana.

 

 

Otevírací doba v lednu a únoru:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 16.00 (út–ne, svátek)

Venkovní expozice:
od 9.00 do 16.00

Vinotéka sv. Klára:

od 13.00 do 17.00 (po–pá)
od 11.00 do 17.00 (so, ne, svátek)