Skupina Škoda Transportation dodá Českým drahám v příštích čtyřech letech celkem 79 nízkopodlažních vlaků

 Početná flotila nových vlaků z dílny skupiny Škoda Transportation pomůže v následujících čtyřech letech modernizovat vozový park na železnici v České republice. Škodovka dodá postupně Českým drahám 79 jednotek z dvou uzavřených rámcových kontraktů. Jedná se o 50 dvouvozových jednotek RegioPanter a 29 třívozových vlaků stejného typu. Důležitá obnova vozidel pomáhá vyhovět vyšším požadavkům na komfort cestujících.

 

Na nové nízkopodlažní jednotky RegioPanter ze Škody Transportation, která je součástí skupiny PPF, se mohou v následujících letech těšit cestující v Olomouckém, Moravskoslezském a Jihočeském kraji, kam je České dráhy budou dle svých plánů postupně nasazovat v letech 2023 a 2024.

 

„Jednotky RegioPanter významně přispívají k zásadnímu zvyšování kvality cestování na tuzemské železnici. Naše moderní, ekologická a komfortní vozidla však slouží nejen na tratích mnoha krajů v České republice, ale například i na Slovensku a zanedlouho v Lotyšsku. I díky novým kontraktům v našich závodech v Plzni a Ostravě investujeme stovky milionů do rozšiřování a inovace výroby a současně nabíráme další zaměstnance,“ říká Petr Brzezina, předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation.

 

V nových vozech ocení cestující komfortní interiér, moderní výbavu, možnost pohodlné přepravy osob na invalidním vozíku i prostor pro kočárky a jízdní kola. Oproti původním jednotkám RegioPanter mají ty nové řadu technických vylepšení. Jsou vybaveny moderním informačním systémem, Wi-Fi, kamerami, možností automatického vedení vlaku a už z výroby budou vybaveny nejmodernějším vlakovým zabezpečovacím zařízením ETCS. Maximální rychlost jednotek je 160 km/h a první ze série dříve objednaných dvouvozových vlaků aktuálně procházejí testy ve zkušebním centru VUZ.

 

„První kontrakt na dodání až 50 jednotek jsme uzavřeli s Českými dráhami v únoru 2019. V rámci něho nyní zajišťujeme výrobu dvouvozových vlaků RegioPanter, které mají 140 míst k sezení. Druhá rámcová dohoda, až na 60 jednotek tohoto druhu, byla uzavřena v nedávné době. Z této nové smlouvy již objednaly České dráhy 29 třívozových jednotek s kapacitou 234 sedadel. Po dodání těchto nově objednaných vlaků bude v ČR v provozu již celkově 167 kusů moderních nízkopodlažních jednotek typu Panter,“ doplňuje Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Jednopodlažní jednotky ze škodovky jsou úspěšné i v zahraničí a v minulém týdnu byla do provozu na Slovensku nasezena první jednotka z celkově 25 kusů dodávaných pro ŽSSK. Brzy obdobné nízkopodlažní soupravy budou dodávány rovněž pro Lotyšské železnice a konkrétně se jedná o 32 kusů.

 

České dráhy již provozují desítky vlaků tohoto typu. Jedná se o 12 jednotek RegioPanter řady 440 a 8 jednotek řady 640 (oba typy jsou třívozové), 17 jednotek řady 650 (dvouvozové) a 14 jednotek pro dálkovou dopravu InterPanter řady 660 a 661 (třívozové a pětivozové).

 

Škoda Transportation

Mezi výrobky Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává téměř pět tisíc lidí. Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala společnost za poslední 3 roky přes 3 miliardy korun.

 

www.skoda.cz

Twitter

Linkedin

 

Skupina PPF

Škoda Transportation je součástí skupiny PPF. Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Svůj růst staví na rozvíjení tradičních i nových odvětví, budování moderní infrastruktury, digitální ekonomiky a propojení českého talentu a schopností s globálními příležitostmi. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva ve výši 44 miliard eur a zaměstnává celosvětově 98 000 lidí (k 30. 6. 2020). Daně z příjmu hradí společnosti ze skupiny PPF v každé z 25 zemí, kde podnikají a tvoří zisk.