Sčítání netopýrů v CHKO Český kras

Letos se na území CHKO Český kras netopýři počítali v 82 podzemních prostorách (včetně tří lokalit, které jsou do sčítání zařazeny nepřetržitě už od počátku v roce 1968).

Počasí bylo letos pro sčítání příznivé. To znamená, že bylo poměrně mrazivo a netopýři byli nuceni vyhledávat teplejší úkryt v podzemních prostorách. Proto mohli být objeveni a spočítáni, a to i tzv. chladnomilné druhy netopýrů (netopýr černý, netopýr ušatý, popřípadě netopýr večerní), kteří se v teplejších letech nemají důvod skrývat v podzemních zimovištích.

Celkem bylo spočítáno 2 600 jedinců 12 druhů netopýrů. To je srovnatelný počet s minulým rokem (2 610 jedinců v roce 2018). A to přesto, že prakticky na všech významnějších zimovištích došlo k prudkému poklesu počtu netopýrů velkých.

Netopýr velký ale stále patří k nejpočetnějšímu druhu zimujích netopýrů (zhruba 65 % všech zimujících jedinců). Početně druhým nejvýznamnějším druhem na zimovištích Českého krasu je s 10 – 13 % vrápenec malý a třetím nejpočetnějším druhem je tradičně netopýr černý.

Letos se zde netopýři sčítali již po jednapadesáté.