Samosběr jahod odstartoval, ceny začínají na 39 Kč/kg

Jahodová sezóna letos začala o něco později. V květnu bylo poměrně chladno, což se nepříznivě podepsalo na úrodě ranějších odrůd. České farmy v těchto dnech postupně začínají s prodejem jahod a některé z nich zároveň spouští u zákazníků velmi oblíbené samosběry.

Samosběr je nejlevnější

Samosběr vychází levněji než jahody ze supermarketů, každý si může natrhat tolik čerstvých jahod, kolik zvládne, a navíc je naprosto jasné, odkud jahody pocházejí. Průměrná cena za kilogram jahod ze samosběru je v České republice přibližně 55 Kč. V supermarketech stojí čtvrtkilové balení jahod kolem 28 korun, kilogram tedy vychází na 112 Kč, akční ceny se pohybují zhruba od 80 do 90 korun.

Nejlevnější jahody nabízí Jahodová farma Nahošín v Jihočeském kraji, která na svých stránkách uvádí cenu 39 Kč/kg, Jahodárna Oskořínek v okrese Nymburk ve Středočeském kraji prodává jahody za 44 Kč/kg a za 45 Kč/kg je možné nasbírat jahody na Farmě Lička v Sedlnicích na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji.

Naopak nejdražší jahody prodávají Sady Louny v Ústeckém kraji, kde je za kilogram jahod účtováno 69 Kč, 65 Kč za každý nasbíraný kilogram zaplatí zákazníci v Jahodárně v Brně, Olomouci a Prostějově.

Čerstvě nasbírané jahody na objednávku

Jahodárny vychází vstříc i zákazníkům, kteří nechtějí nebo nemohou trávit čas sbíráním jahod na poli. Prodávají jahody již natrhané – a to buď u stánků přímo na poli, ve vlastních farmářských prodejnách nebo na dalších prodejních místech. Některé farmy vyžadují objednání trhaných jahod předem. Cena se pohybuje od 70 do 120 korun za kilogram.

Sběr jahod má svá pravidla

„Každá jahodárna má svůj vlastní provozní řád, ještě před odjezdem na pole je vhodné seznámit se s pravidly sběru. Důležité je také sledovat aktuální informace na webových stránkách a na facebooku. Termíny samosběru se mohou měnit v závislosti na počasí nebo na množství dozrálých jahod. Pokud jahodárna umožňuje sběr do vlastních nádob, nezapomeňte si je nechat při vstupu zvážit, jinak za ně budete muset platit“, uvádí Lenka Chládková ze serveru Skrblík.cz.

V Německu a Rakousku jsou samosběry o poznání dražší

V Německu jsou jahody ze samosběru podstatně dražší. Například na jahodové plantáži kousek od Norimberku je cena závislá na množství nasbíraných jahod – do 7,5 kg vychází kilogram na 3,60 eur, od 7,5 do 25 kg se platí 3,20 eur a nad 25 kg 2,80 eur. V německých supermarketech se cena za kilo jahod pohybuje od 3 do 4 eur.

Nejdražší samosběry jsou v Rakousku, na farmě Piris kousek od Vídně je za kilo jahod ze samosběru účtováno 3,90 eur, již natrhané jahody stojí dokonce 7,90 eur. Na Slovensku se jahody ze samosběrů prodávají od 2 do 2,6 eur. V rakouských i slovenských supermarketech zákazníci za kilogram jahod zaplatí přibližně 5 eur.

Přehled jahodáren a cen: https://www.skrblik.cz/blog/samosber-jahod-2019-prehled-mist-v-cr-nejlevnejsi-jahody-nasbirate-za-44-kc-kg/

Mapa samosběrů jahod: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1EkrPC238Lob4o-R8CM1MXY62GfJZcVUk&ll=49.754973209914375%2C15.552369400000089&z=8