Rytíř českého lékařského stavu             

   Toto čestné ocenění uděluje od roku 1996 Česká lékařská komora lékařům, kteří se zasloužili o rozvoj českého lékařství, etiku povolání lékaře, humanismus nebo projevili mimořádný a statečný občanský či lékařský postoj.  Iniciátorem udělování tohoto čestného titulu byl MUDr. Jiří Jedlička, jeden ze šesti zakladatelů České lékařské komory po roce 1989 .                                                                                                              

 Navrhovat kandidáty mohou všichni lékaři České republiky. Držitelem může být jen lékař. Pasovat na rytíře lze jen jednoho oceněného za období jednoho roku. Ocenění získává kandidát, který získal nejvíce hlasů, avšak pro něhož hlasovalo nejméně dvě třetiny přítomných členů grémia. Grémium tvoří předsedové čestných rad okresních sdružení a čestná rada komory.                                                                                                                                             

 Letošní laureát        

     Pětadvacátým Rytířem českého lékařského stavu se stal při slavnostním aktu České lékařské komory v nádherném Tereziánském sále pražského Břevnovském kláštera prof. MUDr. Vladimír Král, CSc. Olomouckého chirurga, emeritního přednostu I. chirurgické kliniky LF UP a FNOL a pedagoga na rytíře pasoval mečem prezident komory Milan Kubek.           

Profesor Král promoval na Univerzitě Karlově v Praze v roce 1962. Od roku 1969 pracoval ve Fakultní nemocnici v Olomouci na I. chirurgické klinice. V roce 1995 mu byl prezidentem republiky udělen titul profesora chirurgie. Publikoval přes 160 odborných prací v renomovaných odborných časopisech, je členem výboru České chirurgické společnosti a vědeckým sekretářem International College of Surgeons, patří k zakládajícím členům České lékařské komory. Má velkou zásluhu na rozvoji olomoucké transplantologie Profesor Král se řadí k poslední generaci chirurgů, kteří zvládali celou chirurgii, od abdominální chirurgie přes traumatologii až po anesteziologii.   

Milan Kubek, Vladimír Král a prof.Richard-Škába


   „Pana profesora Vladimíra Krále šlechtí nejen jeho profesionalita, ale i vrozená noblesa, přirozená elegance a kultivované chování, které ho povyšují na ‚pana‘ chirurga. Proto si zaslouží, aby byl ověnčen titulem Rytíř českého lékařského stavu. Moudrost, skromnost, nezištnost a pracovitost, spolu s pevnými morálními zásadami zdobí rytíře,“ uvedl Milan Kubek, prezident ČLK, při slavnostním pasováním.

Profesor Král mimo jiné řekl: „Je to pro mě pocta, kterou přijímám s velkou pokorou. Nepovažuji to jen jako ocenění mé, ale i všech mých spolupracovníků.“ Profesor Král nastoupil do fakultní nemocnice Olomouc jako mladý sekundář před padesáti lety. Vypracoval se až na přednostu I. chirurgické kliniky, kterou vedl dvanáct let. Olomoucké nemocnici zůstal věrný až do svého odchodu na odpočinek před deseti lety. Při odchodu do důchodu se rozhodl, že skalpel už nevezme do ruky. Tehdy sdělil, že se mu ruce netřesou, mohl by tedy ještě ale operovat, ale také by například nechtěl letět s osmdesátiletým pilotem.  Přesto své svazky s Univerzitou Palackého zachoval a stále předává své zkušenosti a znalosti studentům medicíny. Vloni u příležitosti životního jubilea osmdesáti let obdržel z rukou rektora Jaroslava Millera zlatou medaili Za zásluhy o rozvoj Univerzity Palackého.

Jaromír a Věra Hamplovi