Raiffeisenbank ukončí provádění odchozích plateb do Ruska a Běloruska

Raiffeisenbank dnes poslala svým klientům upozornění, že od 15. února 2023 přestane provádět odchozí platby do Ruska a Běloruska. Opatření se týká odchozích plateb i karetních transakcí nezávisle na měně. Příchozí platby bude možné přijímat v případě, že nebudou v rozporu s platnými sankčními předpisy a sankční politikou banky a České republiky.

 

Doposud byly platby monitorovány a byl posuzován jejich soulad s platnými sankčními předpisy. Rozhodnutí o ukončení provádění plateb do Ruska a Běloruska bylo učiněno na základě jejich označení jako vysoce rizikových třetích zemí ze strany Finančně analytického útvaru ČR. Raiffeisenbank a.s. tento postoj plně respektuje a omezuje své služby, aby minimalizovala rizika pro klienty.

„Pokud bance či klientovi hrozí nějaký druh újmy nebo by banka porušila povinnost jednat obezřetně, je oprávněna pokyn ke smlouvě či platební příkaz neprovést,” říká Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank. „Jsme si vědomi důsledků, které toto rozhodnutí má pro naše klienty. Budeme s nimi nadále komunikovat a podporova